Ondanks gure marktomstandigheden kansen op de vastgoedmarkt

Jarenlang heeft de vastgoedmarkt geprofiteerd van hele lage rentes. Nu de rente echter al een aardige tijd onverminderd hoog is, door onder andere COVID-19 en het thuiswerken, staat de vastgoedmarkt onder spanning. Beleggers en ondernemers vinden het te spannend om in vastgoed te investeren, waardoor de markt ook niet aantrekkelijker wordt.

Maar: hoe zit dat op de langere termijn voor investeren in vastgoed? Blijft vastgoed oninteressant om in te investeren of zijn er toch nog wat kansen te zien in de toekomst? In dit artikel zoeken we het voor je uit op basis van de bevindingen van bedrijf PGIM Real Estate dat een outlook heeft uitgebracht voor de rest van het jaar met de naam ‘Finding Value after the Great Reset’.

Nieuwe realiteit voor beleggers in vastgoed
Menig ondernemer en belegger zal niet erg blij worden van hoe het de laatste jaren op de vastgoedmarkt gaat. Winkels draaien al een hele tijd verlies en ook kantoor- en woningfondsen worden geconfronteerd met diverse uitdagingen. De enige branches waar nog steeds winst te behalen valt, zijn logistieke bedrijfshallen, industrieel vastgoed en datacentra. De kansen op de vastgoedmarkt zijn dus nog niet helemaal nihil, maar erg rooskleurig zijn de cijfers ook niet. Deze nieuwe realiteit is iets waar beleggers in vastgoed toch aan zullen moeten wennen, want volgens het bovenstaande onderzoek is het niets iets wat zomaar gaat veranderen.

Volgens PGIM Real Estate zullen de meeste trends namelijk voortduren. Door de jarenlange lage rentetarieven en de plotselinge verandering daarvan moeten alle aspecten van vastgoed opnieuw worden beoordeeld. Denk aan toekomstige bezettingsgraden, huurinkomsten en rentelasten. Daarbij moet vastgoed nu ook concurreren met andere beleggingen zoals aandelen en obligaties. In andere woorden: wennen aan de ‘nieuwe’ vastgoedmarkt is een must wanneer je je als investeerder (weer) met succes wil bewegen op deze markt.

Waar moet je dan wel in investeren op de vastgoedmarkt?
Investeren in de huidige vastgoedmarkt is dus niet zonder risico’s. Maar: dit betekent niet dat het helemaal niet mogelijk is. Je moet weten waar je wel en niet moet zijn. Durf je nu al dat risico te nemen, dan moet de focus liggen op vastgoed met een betrouwbare cashflow. In Nederland kun je hierbij denken aan seniorenwoningen, studentenhuizen en logistieke en datacentra. De kantorenmarkt is een stukje lastiger, hoewel er wel veel vraag is naar duurzame kantoren die voldoen aan de eisen op het gebied van energie-efficiëntie. Wat opvallend is, is dat de vraag per werelddeel en vaak zelfs land verschilt.

In veel landen in Azië is er bijvoorbeeld veel te winnen op het gebied van hotels en winkelvastgoed op populaire locaties, zoals toeristenbestemmingen. In de Verenigde Staten zijn het juist beursgenoteerde vastgoedfondsen (REITs) die aantrekkelijk zijn voor investeerders, terwijl er in Mexico juist vraag is naar industriële panden. Mocht je internationaal gaan willen investeren in vastgoed dan is het dus goed om te kijken wat de belangrijkste en meest effectieve markt van het desbetreffende land is, aangezien het per land flink kan verschillen. Naar verwachting zullen deze moeilijke marktomstandigheden in ieder geval tot ver in 2024 duren. PGIM verwacht dat de inkomsten en koersen daarna zullen stabiliseren.

Tips voor investeren in vastgoed: wat wel en niet doen?
Investeren in vastgoed is een populaire strategie voor het opbouwen van vermogen en kan zelfs in lastige tijden zoals nu een interessante investering zijn. Het is echter wel verstandig om je goed te verdiepen in de vastgoedmarkt en de verschillende kansen die er wel of niet liggen. Heb je interesse om ook te beginnen met investeren in vastgoed, nu of zodra de markt wat meer gestabiliseerd is? Gebruik dan onderstaande tips voor een goede investering.

Stel altijd duidelijke doelen voor je beleggingen in vastgoed. Wil je investeren voor het genereren van een passief inkomen of ga je juist voor waardestijging van je investering? Een duidelijk doel helpt vaak beter bij het nemen van goede beslissingen op het juiste moment in de huidige vastgoedmarkt.

Zorg ondanks goede voorbereiding en voorkennis altijd voor het diversificeren van je beleggingsportefeuille. Voorkom dat je je focust op één type vastgoed om zo je risico’s te spreiden. Overweeg daarom om te investeren in verschillende soorten eigendommen.

Laat emoties nooit de overhand nemen bij beslissingen die je moet maken bij het investeren in vastgoed. Beleg alleen op basis van cijfers en feiten en niet op basis van impulsen, ook al is het soms wel aantrekkelijk om dat te doen.

Houd de markt altijd goed in de gaten zodat je precies weet wanneer je wel of niet moet investeren. Flexibiliteit is cruciaal op de dynamische vastgoedmarkt.Reacties


Laatste nieuws