BDO komt met stappenplan voor geïntegreerd rapporteren door vastgoedorganisaties

De experts van BDO hebben een praktisch stappenplan opgesteld die woningcorporaties, commerciële beleggers en overige vastgoedeigenaren helpt bij het transparant rapporteren van verduurzamingsmaatregelen in hun (openbare) jaarverslaggeving. De downloadlink is onderaan het artikel te vinden.

Het belang van een transitie naar een duurzame samenleving wordt breed onderkend. Vastgoed neemt binnen deze transitie een belangrijke plaats in als het gaat om reductie van het gebruik van primaire grondstoffen en het terugdringen van emissies. Toenemende regelgeving vereist toenemende registratie, verslaglegging en publicatie van steeds meer elementen uit de bedrijfsvoering. BDO deed onderzoek naar dit proces van geïntegreerd rapporteren en stelde een praktisch stappenplan voor toepassing op.

Vastgoed en transitie
De transitie naar een duurzame samenleving is van groot belang en vastgoed speelt hierbij een belangrijke rol. De gebouwde omgeving is in Nederland verantwoordelijk voor circa 35 procent van het energieverbruik en veroorzaakt 30 procent van de CO2-uitstoot. Wereldwijd is dit laatste percentage zelfs circa 40 procent. Een succesvolle transitie hangt dus in belangrijke mate samen met een adequate participatie van vastgoedinvesteerders, woningcorporaties en andere bij het energienetwerk betrokken partijen. Een duurzame samenleving waarin we op een prettige manier kunnen wonen, werken en leven. Waardecreatie door bouwen met respect voor de natuur en brede welvaart voor onze bewoners. Dat vraagt om fundamenteel anders denken en samenwerken. 

Duurzaamheid en strategie
Duurzaamheid kan integraal worden meegenomen in de strategie, de uitwerking in Key Prestatie Indicatoren (KPI’s), uitvoering en afspraken binnen de keten. Het vraagt om een cultuurverandering en het verankeren van duurzaamheid in de 'genen' en het begrippenkader van de vastgoedsector, zowel op landelijk niveau als op het niveau van individuele organisaties. Deze integratie wordt mede gedreven door op een andere manier over duurzaamheid te rapporteren. Rapportage is hierbij geen einddoel, maar zorgt voor integratie van het 'waardedenken' in zowel de commerciële als de sociale vastgoedsector. De langetermijnwaardecreatie op essentiële thema's, zoals huurderstevredenheid, leefbaarheid, klimaat, emissies en circulariteit ontbreekt deels nog. Geïntegreerd rapporteren voegt dit langetermijnwaardeperspectief toe.

Publicatie Geïntegreerd rapporteren door vastgoedorganisaties
In deze publicatie geeft BDO inzicht in het proces van geïntegreerd rapporteren, met concrete voorbeelden en leidende vragen. Zij delen hun kennis over rapporteren in de vastgoedsector en helpen bij het beginnen of vervolgen van de duurzaamheidsreis van geïntegreerd denken in diverse vastgoedorganisaties. Het biedt een gestructureerd stappenplan om de uitdagingen het hoofd te bieden en de voordelen te herkennen van een geïntegreerde benadering voor de rapportage. Met daarnaast het verbeteren van besluitvorming en acties die van invloed zijn op het creëren, behouden of aantasten van waarden in jouw organisatie op korte en lange termijn. Met dit stappenplan kunnen woningcorporaties, commerciële beleggers en overige vastgoedeigenaren aan de slag met transparantie over duurzaamheid in hun (openbare) jaarverslaggeving.

Download hier de publicatie 'Geïntegreerd rapporteren door vastgoedorganisaties'.

BDO Accountancy, Tax & Legal B.V. | Industry group Real Estate & construction

Dit is een bijdrage van Jaap Kleijwegt– partner BDO Advisory, Margriet Zonneveld– partner Audit & Assurance, Albert-Jan Knol – partner ESG Reporting & Assurance, Robbert Lankhaar – manager vastgoedconsultancy REVS, Arjan Endhoven– partner BDO Tax.

 



Reacties


Laatste nieuws