€300 mln aan infrastructuurprojecten overgedragen in joint venture BAM en PGGM

Bouwconcern BAM en pensioenbelegger PGGM hebben de eerste tranche van drie operationele pps-projecten overgedragen aan de eerder dit jaar opgerichte joint venture BAM PPP PGGM Infrastructure Coöperatie U.A.  De projecten hebben een eigen vermogenswaarde van circa € 45 miljoen en een totale projectwaarde van bijna € 300 miljoen.

De succesvolle overdracht van drie operationele projecten aan de joint venture vormt de eerste stap van de transfer van naar verwachting twaalf reeds verworven pps-projecten in de Europese portfolio van BAM PPP, zo melden BAM en PGGM in een gezamenlijk bericht.

“BAM PPP geeft hiermee uitvoering aan de strategie van Koninklijke BAM Groep voor gestructureerde desinvesteringen om een deel van de onderliggende waarden in de pps-portfolio te realiseren. Bovendien wordt zo vermogen in operationele projecten vrijgemaakt om het actieve biedingsprogramma te ondersteunen, terwijl BAM voor de lange termijn als partner aan deze projecten verbonden blijft. De overdracht van tachtig procent van deze projecten resulteert in een boekwinst voor BAM van meer dan € 10 miljoen. BAM blijft een twintig procent belang houden via de joint venture.

Voor PGGM resulteren deze activa direct in stabiele kasstromen en tevens in langetermijn-inflatiegerelateerde opbrengsten. Beide aspecten zijn voor klanten van PGGM aantrekkelijk. De inkomsten van de pps-projecten zijn zeker gesteld door langetermijn-concessieovereeenkomsten met overheden en hebben derhalve een beperkt risicoprofiel.

BAM PPP blijft verantwoordelijk voor het beheer van de overgedragen projecten, dienstverlening inzake activabeheer voor de joint venture en het vertegenwoordigen van de joint venture bij transacties. De joint venture heeft tot doel een samenwerkingsverband op de lange termijn te bieden, dat investeert in de pps-markten voor maatschappelijke- en transport-infrastructuur in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland en Zwitserland. In samenhang met de verdere overdracht van huidige pps-projecten werkt de joint venture momenteel actief aan biedingen in deze markten voor nieuwe projecten, waarvoor een investeringsbedrag van € 240 miljoen beschikbaar is”, aldus PGGM en BAM.



Reacties


Laatste nieuws