Eigen meubels maken? Hierdoor kiezen veel Nederlanders voor DIY

Steeds meer Nederlanders maken tegenwoordig hun eigen meubels, om te besparen op de kosten na het kopen van een woning. Nu alles steeds maar duurder wordt, zijn mensen genoodzaakt om creatieve manieren te bedenken om op een budgetvriendelijke manier toch hun droomwoning in te richten. Dankzij woonsites als Makeover.nl, Pinterest en Kijkbinnen.nl is het steeds makkelijker om als hobbyklusser kwalitatieve meubelen te maken, voor een klein budget.

Hoewel je misschien denkt dat het maken van je eigen meubelen niet voor jou is weggelegd, zijn er veel Nederlandse hobbyklussers die het tegendeel bewijzen. Op social media zie je geweldige projecten voorbij komen, van een uiteenlopend scala aan klusprojecten. Het voordeel van DIY-projecten is namelijk dat je het zo groot (of klein) kunt aanpakken als jij dat wil.

Waarom kiezen voor DIY?
Zelf meubelen maken is goedkoper dan kopen. Vooral als je meeneemt dat de gemiddelde Nederlander meer dan 1500 euro per jaar aan meubels uitgeeft. Hoewel dit de hoofdreden is, is het volgens veel DIY-liefhebbers ook nog eens veel leuker om te doen. Het geeft een gevoel van voldoening als je met je eigen handen een tafel of stoel hebt gemaakt. Het zijn ook meubelen van hoge kwaliteit, omdat er veel aandacht in gestopt is om het meubelstuk te maken.

Een andere reden dat veel Nederlanders kiezen voor deze budgetvriendelijke manier van inrichten, is omdat je de meubelen kunt aanpassen op de woning en je smaak. Denk aan een perfect passende inbouwkast of een kleed dat naadloos aansluit bij de stijl van je woonkamer. De meeste handleidingen zijn namelijk eenvoudig te personaliseren, zodat je zelf de afmetingen bepaalt of de kleurencombinaties verandert.

Hoe maak je eigen meubelen?
Dankzij handige video tutorials, stappenplannen en tips, is het steeds makkelijker om meubelen te maken voor iedere ruimte. Van kleine projecten zoals het breien van een woondeken, tot een ingewikkelde klus zoals het fabriceren van een badkamermeubel dat bestand is tegen vocht en ook nog eens beschikt over ledverlichting. De klusser bepaalt uiteindelijk en hierdoor betekent het maken van eigen meubelen ook veel keuzevrijheid.

Kijk bijvoorbeeld eens op wandplank keukenideeën, online tool plattegrond maken of een tafeltje van tegels maken. Het laatste meubelidee is trouwens een prachtig voorbeeld, dat laat zien dat je over gebleven bouwmaterialen zoals tegeltjes kunt gebruiken voor het maken van een eigen meubelstuk. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is online informatie te vinden hoe je iets aanpakt, van het opknappen van een vintage kastje tot het maken van je eigen tuinset.

Zijn DIY meubelen duurzamer?
Het hergebruiken van materialen speelt een grote rol bij de motivatie van Nederlandse klussers, aangezien steeds meer mensen het zonde vinden om spullen die nog goed zijn zomaar weg te gooien. Denk aan een oud tafeltje dat opgeknapt kan worden, of resthout dat nog kan worden gebruikt voor het maken van een unieke boekenkast.

Duurzaamheid is een belangrijke reden dat veel mensen ervoor kiezen om materialen een tweede leven te geven. Iets dat soms zelfs zwaarder weegt dan het feit dat een eigen gemaakt meubelstuk goedkoper is dan een nieuwe.



 



Reacties


Laatste nieuws