ESG in commerciële gebouwen: hoe de keuze van ramen en deuren het milieu beïnvloedt

ESG in commerciële gebouwen: hoe de keuze van ramen en deuren het milieu beïnvloedt

De bouwsector is verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot van broeikasgassen en gebouwen in de EU verbruiken energie van een soortgelijk niveau. Alleen al om deze redenen besteden investeerders steeds meer aandacht aan de impact van broeikasgassen naar de natuur. ESG, met andere woorden de verantwoordelijkheid van bedrijven voor het milieu, de samenleving en corporate governance, wordt een vast onderdeel van de standaarden in de bouwsector. Door hoogwaardige ramen en deuren in investeringen te gebruiken zal het gemakkelijker worden om deze doelstellingen te bereiken.

Eén van de uitgangspunten van ESG is zorg voor het milieu. Dit mag niet beperkt blijven tot het gebruik van materialen die de energie-efficiëntie optimaliseren, maar moet ook het gebruik van oplossingen stimuleren die al vanaf de productiefase gebruik maken van milieuvriendelijke maatregelen. Een uitstekend voorbeeld dat aantoont dat bouwoplossingen samen kunnen gaan met de zorg voor het milieu, zijn de aluminium raam-, deur- en gevelsystemen van Aluprof. De toonaangevende fabrikant van aluminiumsystemen in Europa maakt bij de productie vooral gebruik van gerecycled aluminium. Ze gebruiken niet alleen eigen afval, maar ook afval dat is verkregen van de externe markt. Het proces gaat gepaard met strenge eisen voor de kwaliteit van het aangekochte afval, zodat er geen verontreinigd aluminium in de smelterij terechtkomt en er geen schadelijke verbindingen in de lucht belanden die een gevaar vormen voor het milieu.

'In 2022 bedroeg het totale aluminium afvalgehalte, zowel post-consumer als pre-consumer, in Aluprof-producten 65 procent', benadrukt Michiel van Duren, managing director bij Aluprof Nederland B.V. 'Door aluminium afval terug te winnen kunnen we ongeveer 95 procent besparen op de energie die nodig is voor de productie van primair aluminium uit bauxiet. Bovendien vermijden we door het recyclen van aluminium ook luchtverontreiniging met 95 procent en waterverontreiniging met 97 procent', voegt Van Duren eraan toe.

Energetisch geoptimaliseerde bouw
Een belangrijk onderdeel bij het realiseren van de uitgangspunten van ESG in de bouwsector is de energetische optimalisatie van investeringen. Gezien de moderne architectonische trends, waarbij imponerende beglazingen en grote raam- en deuroppervlakken het belangrijkste element vormen, kan de realisering van de energetische uitgangspunten een grote uitdaging vormen. Alleen al vanwege het feit dat het warmteverlies via raamopeningen in de winter tot wel 45 procent kan oplopen. Daarom is het essentieel om ramen en deuren met hoge isolatiewaarden toe te passen.

Het MB-79N-systeem bestaat uit ramen en deuren met een lage warmteoverdrachtscoëfficiënt.
'MB-79N is het nieuwste systeem voor aluminium ramen en deuren en werd geïntroduceerd om tegemoet te komen aan de verhoogde eisen op het vlak van thermische isolatie. Naast de basisversie MB-79N E (met centrale één-component afdichting) en de versie MB-79N ST (met twee-component afdichting), is het product verkrijgbaar in de variant MB-79N SI met de hoogste thermische isolatie, met profielen die zijn voorzien van isolerende inzetstukken en een centrale twee-component afdichting', legt Michiel van Duren uit.

Foto: Faculteit Recht en Sociale Wetenschappen van de Jan Kochanowski Universiteit, Kielce, Polen. Toegepaste systemen: MB-45, MB-78EI, MB-SR50N, MB-79N

Aluprof producten onderscheiden zich vanwege hun hoge thermische isolatie. De fabrikant, die beschikt over een eigen Onderzoeks- en Innovatiecentrum, werkt onafgebroken aan de optimalisatie van de oplossingen in zijn aanbod. Een bewijs hiervan zijn de talrijke certificaten die de hoge productwaarden bevestigen, bijv. het certificaat van het Instituut voor Passieve Woningen PHI Darmstadt, dat de hoge thermische isolatie van de aluminium ramen en deuren, zoals in het MB-104 Passive-systeem, bevestigt.

Dit hoog thermisch isolerende systeem is bestemd voor de passiefbouw, waar het cruciaal is om energieverlies door raam- en deuropeningen te beperken en het gebruik van zonne-energie in gebouwen te optimaliseren – verklaart Michiel van Duren.

Ramen en deuren van het MB-104 Passive-systeem onderscheiden zich door een uitstekende water- en luchtdichtheid en met behoud van de hoge constructiesterkte. Deze oplossing werd gebruikt in het Londense 'The Forge', waar bijzondere aandacht werd besteed aan de energie-efficiëntie van het gebouw, maar ook aan de vermindering van CO2-uitstoot.

Foto: The Forge (Sumner ST), in Londen, Engeland. Toegepaste systemen: MB-104 Passive

Voldoen aan hoge eisen
De ESG-eisen behelzen niet alleen de hoge isolatiewaarden, maar ook de functionaliteit van de oplossingen. Aluminium raam- en deursystemen garanderen en bieden een breed scala aan mogelijkheden op dit vlak.

'Het voordeel van aluminium profielen is hun bewerkbaarheid, wat zich vertaalt in een groot aantal constructiemogelijkheden. Hierdoor kunnen verschillende soorten ramen en glazen gevels worden gecreëerd die, indien correct geplaatst, de ruimtes in het gebouw optimaal kunnen verlichten en verwarmen', verheldert Michiel van Duren.

Met het genoemde MB-79N-systeem kunnen constructies met vaste ramen, draairamen, kiepramen, draai-kiepramen, kiep-schuiframen en buitendeuren met één of twee deurbladen worden gerealiseerd, evenals etalage-oplossingen met deuren, die volledig voldoen aan de uiteenlopende behoeften van de commerciële bouw.

Een ander product dat is bestemd voor commerciële investeringen zijn de aluminium deuren van het MB-100GFT-systeem. Ze worden gekenmerkt door een hoge thermische isolatie en een stevige constructie die bestand is tegen langdurig en intensief gebruik, waarin esthetiek, comfort en gebruiksveiligheid samenkomen.

'De deuren, afhankelijk van de behoeften van de investering, kunnen in één richting openen of een zwenkfunctie hebben. Met het MB-100GFT-systeem kunnen o.a. deuren met één deurblad, met twee deurbladen, etalages en ruimtelijke constructies worden uitgevoerd', benadrukt Michiel van Duren.

Foto: 4 Wellington Place, Leeds, Verenigd Koninkrijk. Toegepaste Systemen: MB-77HS, MB-86 Foldline, MB-SR60N, MB-SR60N.

Investeerders die op zoek zijn naar aantrekkelijke en energiezuinige deuroplossingen als toegang tot hotel- of restaurantterrassen moeten beslist de aluminium vouwdeuren van het MB-86 FOLD LINE HD-systeem bekijken. Ze kunnen naar binnen en naar buiten openen en kunnen elke gewenste vorm van deurvleugelconfiguratie aannemen (max. 8 deurvleugels). Een bevestiging van de hoge functionaliteit van de oplossing is terug te zien in het Britse 4 Wellington Place. Zie ook bovenstaande foto.

Let’s build a better future!
De keuze van geschikte oplossingen met betrekking tot ramen en deuren draagt bij aan de realisering van de uitgangspunten van ESG in de bouw. Aluminium ramen en deuren spelen een grote rol, die dankzij het gebruik van de juiste isolatiematerialen uitstekende waarden voor warmteoverdracht bezitten. Ze verminderen het warmteverlies aanzienlijk, daarbij verhogen ze de energetische standaard van het gehele gebouw, waardoor de verwarmingskosten aanzienlijk worden verlaagd. Met het gebruik van metaal afval in het productieproces daaraan toegevoegd, zorgen al deze aspecten ervoor dat de aluminium ramen en deuren op een complexe en intense manier samenwerken met het milieu.

 Reacties


Laatste nieuws