Optimaal binnenklimaat in futuristisch hoofdkantoor Decos

 

Een gebouw als een ingeslagen meteoriet. Het opvallende ontwerp werd door Inbo Architecten uit Rijswijk gemaakt voor softwarebedrijf Decos. Ook het interieur van het bedrijf in Noordwijk ademt een futuristische sfeer. Er wordt digitaal en papierloos gewerkt in een optimaal binnenklimaat.

Vertrouwen, transparantie, licht en futurisme waren kernwaarden die directeur Paul Veger van Decos meegaf aan de architect. Architectenbureau Inbo uit Rijswijk nam de uitdaging aan en kreeg de opdracht. Het opvallende eindresultaat staat sinds april in Noordwijk, op het Space Business Park. Naast het opvallende uiterlijk valt ook het zuivere binnenklimaat op.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een blauwe uitstraling met doorlopende raamstroken op iedere verdieping. Bijzonder zijn de schuine wanden die in het hele interieur terugkomen.

Het Nieuwe Werken
Het zal niet verwonderen dat Het Nieuwe Werken diep in de genen van Decos zit. Als specialist in softwareoplossingen op het gebied van document- en informatiebeheer werkt het bedrijf zelf allang volgens dit principe. 'Transparantie en vertrouwen zie je niet alleen terug in het gebouw, maar ook in de manier waarop wij met onze medewerkers omgaan. Wij geven hen het beste van het beste, maar verwachten daar ook iets voor terug', zegt Paul Veger.

Bij Decos kan iedereen overal werken. Alleen voor de klantenservice is een uitzondering gemaakt, omdat zij gebruik moeten maken van meerdere schermen. Zij kregen een vaste werkplek. 'Het gebouw en de inrichting moeten medewerkers inspireren. Je wilt het beste uit de medewerkers halen. Dit pand zorgt hier vanzelf voor', zegt Moniek Hop, projectleider tijdens de bouw. 'Die inspiratie zit in de ruimte én in de inrichting. Wij hebben taakgerichte ruimtes ingericht, zodat iedereen een plek kan vinden die past bij de activiteit die hij of zij wil ondernemen. In de inrichting is voor het allerbeste gekozen wat er op dat vlak te vinden was: meubilair, de verlichting, koffie. Alles is van topniveau. Als je hier werkt, dan wil je ook op topniveau presteren.'

Binnenklimaat
Opvallend aan het interieur van Decos is de overwegend witte inrichting, het heldere licht en de zuivere lucht. De kantoorruimten met open vides langs alle verdiepingen ademen de rust en transparantie uit die Paul Veger voor ogen had. Voorheen zaten medewerkers van Decos verspreid over drie locaties, waarbij de klimatologische condities nog wel eens voor klachten zorgden.Vandaar dat al vanaf de ontwerpfase strenge eisen werden gesteld aan het klimaatinstallatie in het nieuwe pand.

Om de ruimtes onafhankelijk van elkaar te kunnen koelen en verwarmen pastte installateur Lobbezoo een City Multi Systeem toe, bestaande uit dertig binnendelen. Dit Mitsubishi Electric VRF-systeem, dat in Nederland wordt geleverd door Alklima, is een compleet klimaatsysteem voor koelen, verwarmen. Het ventileren wordt in dit pand uitgevoerd met een luchtbehandelingskast waarop de VRF-installatie is gekoppeld en warmtapwater. De ruimtes worden middels vloerverwarming verwarmd. "Airconditioning is hier een must, omdat er geen enkel raam open kan", aldus Dick van der Lely van Lobbezoo. "Maar in de winter is er meer vraag naar verwarming dan naar airconditioning. Dit systeem maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden tot warmte-uitwisseling". Die uitwisseling vindt plaats door middel van het gepatenteerde 2-pijpssysteem. Met als groot voordeel dat het er slim en zuinig wordt omgegaan met beschikbare warmte en dat het klimaat van alle ruimtes individueel instelbaar is. Een goed binnenklimaat was niet voor niets één van de belangrijkste eisen bij de bouw: 'De hersenen van onze programmeurs hebben veel zuurstof nodig", lacht Paul Veger.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Alklima: Van Hennaertweg 29, Alblasserdam Postbus 1176, 3350 CD Papendrecht
T. 078 - 615 00 00 F. 078 - 641 41 02 E. info@alklima.nl I. www.alklima.nl

 

Reacties