Minder woningen verkocht door BAM

Nederland's grootste Bouwconcern BAM uit Bunnik verkocht het derde kwartaal van 2023 863 woningen in Nederland. Terwijl er in 2022 in hetzelfde kwartaal 1103 woningen werden verkocht. Het verschil maakt zichtbaar dat de nieuwbouwmarkt het niet makkelijk heeft.

Toekomst
De verwachting van BAM is dat er in het gehele jaar totaal ongeveer 1500 woningen worden verkocht. Ter vergelijking: In 2022 verkocht BAM 2028 huizen. De marktontwikkelingen zijn uitdagend en zoals te lezen in De Ondernemer is er volgens BAM-topman Ruud Joosten sprake van marktomstandigheden die beïnvloed worden door politieke en geopolitieke onzekerheden alsook door de hoge rente. Daarnaast is het moeilijk om geschikte mensen te vinden en behouden, aldus Ruud Joosten.

Nieuwbouwwoning kopen?
Het kopen van een nieuwbouwwoning kan een opwindende en lonende ervaring zijn. Je krijgt de kans om een huis te bezitten dat helemaal nieuw is, met moderne voorzieningen en weinig onderhoud. In dit artikel zullen we enkele waardevolle tips delen om je te helpen bij het proces van het kopen van een nieuwbouwwoning.

Een van de grootste voordelen van het bezitten van een nieuwbouwwoning is de lage onderhoudslast. Alles is nieuw, er is goede isolatie, en alles is meestal in uitstekende staat, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over kostbare reparaties in de nabije toekomst. Nieuwbouwwoningen zijn vaak ontworpen met energie-efficiëntie in gedachten. Dit betekent lagere energierekeningen en een verminderde ecologische voetafdruk.

Nieuwbouwwoningen worden meestal geleverd met moderne voorzieningen, zoals state of the art keukens, badkamers en slimme technologie. Bouwers bieden garanties voor nieuwbouwwoningen, wat gemoedsrust geeft. Eventuele problemen die in de eerste jaren optreden, worden meestal gedekt.

Stappen bij het kopen van een nieuwbouwwoning
Stappen bij het kopen van een nieuwbouwwoning:

  • Kies zorgvuldig de locatie van je nieuwbouwwoning. Overweeg factoren zoals nabijheid van voorzieningen, scholen en werk.
  • Onderzoek de achtergrond van de bouwer. Lees beoordelingen en praat met eerdere klanten om ervoor te zorgen dat je met een betrouwbare bouwer werkt.
  • Onderzoek verschillende financieringsopties, inclusief hypotheekmogelijkheden en eventuele subsidies of belastingvoordelen.
  • Laat een grondige bouwinspectie uitvoeren voordat je de woning accepteert. Zorg ervoor dat eventuele gebreken worden verholpen tijdens de opleveringsfase.

Tips voor een succesvolle aankoop
Hier volgen een aantal tips voor een succesvolle aankoop:

  • Wees bereid om te onderhandelen over de prijs en eventuele upgrades. Bouwers zijn soms flexibel, vooral als je een vroege koper bent.
  • Een ervaren makelaar kan je begeleiden door het hele proces en ervoor zorgen dat je de beste deal krijgt.
  • Denk aan de toekomstige waarde van de woning. Is het een investering die in waarde zal stijgen?
  • Lees en begrijp de garanties die door de bouwer worden aangeboden. Dit kan je helpen bij eventuele latere problemen.

De juiste bouwer
Het selecteren van de juiste bouwer is van cruciaal belang bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Hier zijn enkele diepgaande tips om een gerenommeerde bouwer te vinden:

  • Begin je zoektocht door eerdere projecten van de bouwer te bekijken. Ga op pad en bezoek enkele van hun voltooide nieuwbouwwoningen. Dit geeft je een idee van hun vakmanschap en bouwkwaliteit. Praat ook met de huidige eigenaars van de door hen gebouwde huizen om inzicht te krijgen in hun ervaringen.
  • Doe grondig online onderzoek naar de reputatie van de bouwer. Bekijk beoordelingen, getuigenissen en klachten, indien aanwezig. Dit geeft je een beeld van hoe zij omgaan met klanten en de kwaliteit van hun werk.
  • Aarzel niet om de bouwer te vragen om referenties van eerdere klanten. Contact opnemen met deze referenties kan je waardevolle informatie opleveren over de te verwachten service en kwaliteit.
  • Een gerenommeerde bouwer heeft alle vereiste vergunningen en verzekeringen. Zorg ervoor dat de bouwer volledig bevoegd en verzekerd is om bouwprojecten uit te voeren in jouw regio. Dit beschermt jou in geval van onvoorziene gebeurtenissen.
  • Sommige bouwers hebben showrooms en modelwoningen waar je hun werk van dichtbij kunt ervaren. Bezoek deze locaties om de gebruikte materialen, afwerkingen en ontwerpen te bekijken. Dit helpt je bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

Financieringsopties
Het financieren van een nieuwbouwwoning is een belangrijk onderdeel van het koopproces. Hier zijn enkele diepgaande details over financieringsopties:

  • Hypotheken voor nieuwbouwwoningen kunnen variëren, van traditionele leningen tot speciale hypotheekprogramma's voor nieuwbouw. Praat met meerdere geldschieters om de beste tarieven en voorwaarden te vinden.
  • Overweeg een vaste of variabele rente, afhankelijk van je financiële situatie en voorkeur.
  • Sommige regio's bieden subsidies of belastingvoordelen voor nieuwbouwwoningen. Deze kunnen helpen om de kosten te verlagen.
  • Raadpleeg lokale overheden en belastingadviseurs om te achterhalen of je in aanmerking komt voor dergelijke financiële voordelen.
  • Je kredietscore speelt een cruciale rol bij het verkrijgen van een hypotheek. Zorg ervoor dat je kredietscore op orde is en neem stappen om deze te verbeteren als dat nodig is.

Inspectie en Oplevering
Het proces van inspectie en oplevering is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je nieuwbouwwoning aan je verwachtingen voldoet. Hier is meer informatie over dit onderwerp:

  • Huur een professionele bouwinspecteur in om de bouwvoortgang regelmatig te controleren. Dit helpt bij het identificeren van eventuele gebreken of afwijkingen van het plan.
  • Let op zaken als structurele integriteit, loodgieterij, elektrische systemen en algemene bouwkwaliteit.
  • Tijdens de opleveringsfase moet je de bouwer begeleiden bij een laatste inspectie van het pand. Zorg ervoor dat alle gebreken en onvolkomenheden worden gedocumenteerd.
  • Eventuele fouten of gebreken die tijdens deze fase worden ontdekt, moeten door de bouwer worden verholpen voordat je de woning accepteert.


Reacties


Laatste nieuws