Van Bruggen over rentestand: 'Komende twee weken worden wel weer erg interessant'

Ongeveer twee op de vijf geldverstrekkers grepen de daling van de marktrentes van twee weken geleden aan om hun hypotheekrentes vorige week te verlagen. Daardoor daalden de gemiddelde vaste hypotheekrentes met een paar honderdsten. Of er rentestijgingen in de pijplijn zitten, zal de komende twee weken bekend worden, wanneer de ECB weer bijeenkomt.

Ondertussen zag men op de financiële markten een tegengestelde beweging. De marktrentes op de financiële markt stegen vorige week elke dag, met uitzondering van een kleine daling op vrijdag, en bereikten nieuwe hoogterecords als men naar de afgelopen tien jaar kijkt. Om precies te zijn, zijn de marktrentes sinds 2011 niet meer zo hoog geweest.

Kijkend naar de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente voor tien jaar in 2023, dan ziet men gedurende de eerste maanden een licht stijgende trend, met een versnelling in de laatste twee maanden. De gemiddelde tien jaar vaste hypotheekrente met NHG was het hele jaar behoorlijk stabiel, maar ook daar zag men bij hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep afgelopen twee maanden een stijging. Voor de komende week worden licht stijgende hypotheekrentes verwacht. (tekst gaat verder onder de afbeelding)Zet de stijging verder door?
De grote vraag is natuurlijk of de stijging van met name de afgelopen twee maanden doorzet. Helaas weet niemand daar het antwoord op. De komende twee weken worden wel weer erg interessant. Deze week komt het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) bijeen. De verwachting is dat de ECB haar rente gelijk houdt op 4 procent. De stijging van de marktrentes komt vooral doordat beleggers verwachten dat de ECB haar rente langer op het huidige hoge niveau zal houden. Een week later, op 1 november, neemt ook de centrale bank van de Verenigde Staten (de Fed) haar rentebesluit. De verwachtingen onder beleggers zijn hier meer verdeeld over het verwachte besluit van de Fed. Een deel van de beleggers verwacht een renteverhoging, terwijl anderen verwachten dat de Fed de rente houdt zoals die is.

Reacties