Gemiddelde vaste hypotheekrentes vorige week op bijna het hoogste punt in 10 jaar

Door de stijging van de marktrentes moesten geldverstrekkers de afgelopen weken uiteindelijk toch hun hypotheekrentes verhogen. Dat betekende een stijging van in totaal ongeveer 0,25 procent in drie weken. De gemiddelde vaste hypotheekrentes zijn hierdoor uitgekomen op bijna het hoogste punt in de afgelopen 10 jaar, meldt Van Bruggen Adviesgroep.

De afgelopen weken nam de onrust toe op de financiële markten. Beleggers zagen dat de inflatie niet hard genoeg naar beneden gaat in de Verenigde Staten en Europa. De verwachting is dat centrale banken daarom langer het huidige hoge rentebeleid zullen handhaven en mogelijk zelfs bij de volgende vergaderingen de rente nog verder verhogen.

De marktrentes stegen daardoor de afgelopen maanden behoorlijk. In het begin leidde dit nog niet tot hogere hypotheekrentes. Geldverstrekkers zijn namelijk voorzichtig met het verhogen van de hypotheekrentes, omdat de concurrentie iets groter is dan vorig jaar. Het aantal hypotheekaanvragen is namelijk flink gedaald en de meeste geldverstrekkers willen graag een groter aandeel van het kleinere aantal afgesloten hypotheken binnenhalen. Maar door de forse stijging van de marktrentes moesten geldverstrekkers de afgelopen drie weken toch hun hypotheekrentes gaan verhogen. Dat betekende een stijging van in totaal ongeveer 0,25 procent in drie weken tijd.

Het was de vraag hoe ver de marktrentes zouden stijgen. Maar gelukkig zagen we vorige week dat de marktrentes een pas op de plaats maakten en lijkt de langer verwachte periode van hogere rentes verwerkt te zijn in de marktrentes zelf. Daarbij blijft het lastig te voorspellen wat de komende weken en maanden gaan brengen.

Inmiddels is het verschil tussen de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast en de Nederlandse kapitaalmarktrente van 10 jaar weer een stuk kleiner geworden. Van Bruggen Adviesgroep verwacht daarom dat de komende week de gemiddelde hypotheekrentes redelijk stabiel blijven. Sommige geldverstrekkers zullen zelfs de hypotheekrente verlagen, terwijl enkele andere geldverstrekkers de hypotheekrente toch nog iets zullen verhogen. (tekst gaat verder onder de afbeelding).

Hypotheekrentes op of boven piek vorig jaar
De gemiddelde vaste hypotheekrentes zijn afgelopen week uitgekomen op bijna het hoogste punt in de afgelopen 10 jaar. De meest populaire rente (de 10 jaar vaste rente) zit met een gemiddelde van 4,53 procent net één honderdste onder de piek van 4,54 procent van november vorig jaar. De gemiddelde vijf jaar vaste hypotheekrente staat op 4,38 procent. Deze rente heeft sinds 2012 niet meer zo hoog gestaan. Voor de rentes van twintig en dertig jaar vast zit men precies op of net één honderdste boven het record van vorig jaar. 



Reacties


Laatste nieuws