Hoe Previcus Vastgoed zorgorganisaties helpt om zoveel mogelijk geld over te houden voor de zorg

De jurisprudentie rondom WOZ-waardering in zorgvastgoed blijft in beweging, waardoor het verstandig is om als zorgorganisatie de WOZ-waarden actief te controleren. Door Previcus Vastgoed in te schakelen weten zorgorganisaties zeker dat ze niet te veel belasting betalen en wordt veel werk uit handen genomen. Maar wat zijn nu precies de besparingspunten waardoor zorgorganisaties een correcte WOZ-waarde in de boeken noteren, veel geld aan belasting besparen en hierdoor geld overhouden voor daadwerkelijke zorg? Previcus deelt graag haar expertise.

Wat veel mensen niet weten is dat eigenaren én huurders van zorgvastgoed een WOZ beschikking ontvangen en beide het recht hebben om WOZ bezwaar te maken.

Restwaarde en levensduur
Zorgvastgoed is incourant vastgoed dat getaxeerd wordt op basis van nieuwbouwwaarde minus de technische en functionele afschrijving van het vastgoed. De taxateur van de gemeente moet de technische en functionele staat van het vastgoed met eigen ogen beoordelen. Of op zijn minst gegevens over de staat van onderhoud opvragen bij de desbetreffende zorgorganisatie. Meestal gebeurt dit van achter het bureau en wordt een fysiek bezoek achterwege gelaten.

De taxateurs van Previcus Vastgoed zien vaak dat er een te hoge restwaarde en te lange levensduur worden gehanteerd voor vastgoed dat economisch of technisch al is afgeschreven. Om te bepalen of de WOZ-waarde van het zorgvastgoed correct is vastgesteld, is het van belang om te weten wanneer een taxateur van de gemeente uw zorglocatie voor het laatst bezocht heeft.

Woondelenvrijstelling laag tarief
Het komt voor dat de hoogte van de WOZ-waarde wel klopt, maar dat u toch teveel belasting betaalt. De woondelenvrijstelling kan dan bijvoorbeeld niet goed zijn toegepast. Een complex waarin gewoond wordt, moet helemaal of deels vrijgesteld zijn van belasting voor het gebruik. Daarnaast dient het lage ‘wonen’ tarief in plaats van het hoge ‘niet-wonen’ tarief toegepast te worden. In de praktijk ziet Previcus Vastgoed dat gemeenten de jurispudentie rondom woondelenvrijstelling nog steeds niet altijd correct toepassen.

Objectafbakening en energiebelasting
De laatste jaren speelt het scheiden van wonen en zorg een steeds grotere rol. Wordt een zorgcomplex gezien als één geheel of als losse appartementen? WOZ-technisch is er een groot verschil tussen deze twee manieren van waarderen. Een verandering in de WOZ objectafbakening betekent ook financiële gevolgen voor de teruggave van de energiebelasting. Hier kunnen zorgorganisaties flink op besparen. Het is daarom belangrijk om de WOZ-waarde tegelijkertijd met de teruggave voor de energiebelasting te bekijken.

Kortom: bezwaar maken tegen de WOZ-waarde betekent dat uw zorgorganisaties meer geld overhoudt voor echte zorg.

Correcte vastgoeddata in de boeken
Een bijkomend voordeel van het kritisch bekijken hoe de WOZ-waarde van zorgvastgoed is vastgesteld, is dat u hiermee de vastgoeddata van uw zorgorganisatie optimaliseert. Door de WOZ-waarde te controleren heeft u altijd een correcte WOZ-waarde in de boeken. Hierdoor kan uw financiële afdeling een stuk nauwkeuriger te werk gaan en betere rapportages leveren.

Vooroverleg met de gemeente
Wilt u graag weten of dat de WOZ-waarde van uw zorgorganisatie reëel is en u niet te veel belasting betaalt? Of dat alle vrijstellingen correct zijn toegepast? Previcus Vastgoed kan voorkomen dat u in een lange bezwaarprocedure terecht komt door in vooroverleg te gaan met de gemeente. Zowel in een bezwaarprocedure als in een vooroverleg, proberen wij zoveel mogelijk verschillen zonder tussenkomst van een rechter op te lossen.

Previcus Vastgoed adviseert momenteel zo’n 80 zorgorganisaties door heel Nederland bij WOZ-vraagstukken. Ook beleggers op het gebied van zorgvastgoed maken deel uit van de klantenportefeuille van Previcus. Voor leden van Stichting Lucrum heeft Previcus Vastgoed zelfs een speciaal tarief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van WOZ-bezwaar voor uw zorgorganisatie? Neem dan contact op met afdeling zorg van Previcus Vastgoed via onze website.



Reacties


Laatste nieuws