Gemiddelde variabele verhuurhypotheekrente nadert 7 procent

Vastgoedjournaal zal in samenwerking met Van Bruggen Adviesgroep vanaf nu maandelijks aandacht gaan besteden aan de ontwikkeling van de hypotheekrentes voor verhuurhypotheken. Oscar Noorlag zette om te beginnen de gemiddelde renteontwikkelingen voor deze speciale hypotheekvorm vanaf het begin van 2022 tot nu op een rij.

De onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van de gemiddelde hypotheekrentes voor verhuurhypotheken voor variabel en één, vijf, tien en twintig jaar vast. Uitgangspunt zijn de rentetarieven* die op de eerste van de maand gelden voor hypotheken tot 70 procent van de marktwaarde in verhuurde staat.

Variabel meegestegen met ECB renteverhogingen
De gemiddelde variabele hypotheekrente voor verhuurhypotheken is de afgelopen twee jaar iets meer gestegen dan de 4,5 procent stijging die de ECB heeft doorgevoerd. Voor degene die voor variabel heeft gekozen, vormt de stijging van de rente een grote aanslag op het te behalen rendement. Maar ook beleggers die overwegen een woning aan te kopen voor verhuur zullen behoorlijk afgeschrikt worden door de hoge vaste hypotheekrentes, die ruim boven de 5 procent liggen.

Naast de hoge financieringskosten spelen nog genoeg andere negatieve factoren op dit moment een rol. Zoals de hoge overdrachtsbelasting, de zelfbewoningsplicht in sommige steden of wijken, de mogelijke Wet Betaalbare huur (die niet controversieel is verklaard door de Kamer) en de plannen rond box 3.

 

 

Reacties