Overheid betaalt acht miljoen gulden voor voormalig openluchtbordeel

Het is geen schrijffout in de titel; de regering van Curaçao heeft tijdens een veiling het openluchtbordeel Campo Alegre inderdaad gekocht voor 8 miljoen gulden. Antiliaanse guldens welteverstaan. 

Op de veiling, die op 26 september plaatsvond, was het de hamer van veilingmeester Roel Goedhart die afsloeg op acht miljoen gulden, omgerekend 4,2 miljoen euro. Minister president Pisas was zelf op de veiling aanwezig en deed het hoogste bod in de veilingzaal van het Renaissance Wind Creek Hotel op Curaçao.

Nieuwe bestemming
'Dit betekent niet dat er een nieuw bordeel wordt geopend', verklaarde Pisas direct na de veiling tegenover de pers, al sluit hij die mogelijkheid ook niet uit. Pisas stelt dat de overheid geen bordeel heeft gekocht maar een resort met gebouwen. Hij zegt dat men al in gesprek is met verschillende belanghebbenden, zoals de Raad van Kerken, over wat de mogelijke bestemmingen kunnen zijn voor het voormalige bordeel.

Minister van Justitie, Shalten Hato, verklaarde eerder dat prostitutie niet verboden is op Curaçao, met uitzondering van straatprostitutie en facilitering van prostitutie in bepaalde hotels. De koper van het gebouw van Campo Alegre, nabij de internationale luchthaven Hato, kan daar dus een prostitutiecentrum openen. Maar degenen die het prostitutiebedrijf binnen Campo Alegre weer willen opstarten, moeten rekening houden met de ‘import’ van prostituees en de benodigde vergunningen.

Veiling
Het bordeel kwam op de veiling terecht nadat de vorige eigenaar door de rechter was veroordeeld voor witwassen. De huidige schuld van het beslag van ruim 13,6 miljoen gulden, aldus een mededeling van de notaris, mevrouw mr. Steenbaar.

De veiling werd georganiseerd door Troostwijk Auctions, namens het Openbaar Ministerie. Richard Dieteren van veilinghuis Troostwijk Auctions spreekt van een succesvol traject. ‘Als veilinghuis zijn wij ruim 7 jaar bezig geweest met de voorbereidingen van deze veiling. Er speelden veel externe factoren mee welke tot vertraging leiden, maar omdat de belangen groot zijn was een goed en zorgvuldig proces des te belangrijker. Er waren meerdere serieus geïnteresseerde partijen om Campo Alegre te kopen, met het hoogste bod zijn wij zeer tevreden en kunnen we deze veiling naar tevredenheid afsluiten.’ (tekst gaat verder onder de foto).

De nieuwe eigenaar van Campo Alegre krijgt 'een uniek multifunctioneel resort met herontwikkelingsmogelijkheden', zo omschreef het veilinghuis het roemruchte openluchtbordeel dat tussen 1949 en 2020 open was. Het complex telt ruim 150 peeskamers, heeft een oppervlakte van 72.000 vierkante meter en ligt op ongeveer 15 kilometer van het strand. 

Een deel van de veilingopbrengsten wordt gebruikt om de voormalige schulden van het oude bordeel te betalen. Het overige geld gaat naar het zogeheten Criminaliteitsbestrijdingsfonds, dat onder het beheer valt van het ministerie van Justitie. In dat fonds zit al het geld dat het OM binnenhaalt door ontneming van door criminele activiteiten verkregen goederen. Het geld wordt gebruikt voor preventie en het bestrijden van criminaliteit.

Sluiting
Campo Alegre had vele jaren een grote aantrekkingskracht op toeristen en bewoners. In het resort was ruimte voor honderdvijftig vrouwen die in huisjes hun diensten verleenden. In het bordeel werkten vooral vrouwen uit Colombia, de Dominicaanse Republiek en Venezuela. Dat Campo Alegre een belangrijke rol speelde in het beheersbaar houden van de prostitutie, bleek na de sluiting van het bordeel. Curaçaose parlementariërs zagen de illegale prostitutie op het eiland in de maanden daarna toenemen. Sommige ongedocumenteerde vrouwen zouden zonder hun werk in het bordeel geen andere manier hebben om in hun levensonderhoud te voorzien.

Op het moment van het faillissement kampte Campo Alegre al met een miljoenenschuld. In 2013 stelde de rechter vast dat de vorige eigenaar had witgewassen bij de aankoop van het complex.

De overheid van Curaçao gaat de gebouwen van het voormalige bordeel nu eerst beveiligen om plunderingen te voorkomen. Daarna wordt de omgeving schoongemaakt en de gebouwen opgeknapt.

 

Reacties