Welke zonwering kies je voor je nieuwe huis?

Als je net een nieuw huis gekocht hebt en je hebt besloten dat er zonwering nodig is, dan valt er een hoop te kiezen. Zonwering is belangrijk bij het beheersen van de temperatuur in je huis. Ook te veel zonlicht binnen kan hinderlijk zijn. Maar welke zonwering kies je? In dit artikel worden diverse mogelijkheden besproken.

Zonnescherm
Veel mensen kiezen voor een klassiek zonnescherm als er veel zonlicht op de ramen staat. Bijvoorbeeld aan de achterkant van het huis. Een zonnescherm is verkrijgbaar in verschillende varianten. Goedkopere varianten kun je met de hand bedienen. De duurdere exemplaren kunnen elektrisch bediend worden. Een zonnescherm houdt niet alleen de zon buiten, het zorgt ook voor schaduw op je terras. Zo kun je op warme dagen ook comfortabel buiten zitten. 

Rolluiken
Rolluiken zijn opvouwbare panelen die voor de ramen kunnen worden geplaatst. Ze houden zowel zonlicht als warmte buiten en bieden extra veiligheid en privacy. Wil je je kamers volledig kunnen verduisteren en ben je op zoek naar extra isolatie dan zijn rolluiken een prima keuze. Rolluiken kunnen handmatig of elektrisch bediend worden en zijn te verkrijgen in verschillende soorten materialen zoals PVC of aluminium.

Screens
Screens hebben dezelfde constructie als rolluiken, maar hebben voornamelijk de functie om de zon uit je huis te weren. Screens zijn doeken die vast worden gehouden door geleiders en verticaal voor de ramen kunnen worden geschoven. Je hebt screens met of zonder rits. Screens met rits zijn windvast, de standaard varianten zijn dat niet. Screens zorgen ervoor dat het licht gefilterd wordt en zorgen voor een zacht licht in huis. Het voorkomt inkijk en zorgt dus net als rolluiken voor meer privacy. Het voordeel is dat je vanuit huis zelf prima naar buiten kunt kijken, maar je hebt geen inkijk van buitenaf. Gaat je voorkeur uit, naar screens als zonwering? Meer informatie over screens vind je hier.

Zonwerende folie
Ben je op zoek naar de goedkoopste manier van zonwering, dan kun je denken aan zonwerende folie. Zonwerende folie is een dunne zelfklevende film die je aan de binnenkant van je ramen aanbrengt. De folie houdt UV-stralen tegen en vermindert warmteoverdracht. Zonwerende folie is wellicht niet de mooiste vorm van zonwering, maar wel de goedkoopste.

Markiezen
Markiezen zijn een klassieke vorm van zonwering die een elegant tintje aan je huis kunnen toevoegen. Ze bestaan uit een stoffen luifel die aan een metalen frame is bevestigd en boven ramen of deuren wordt geplaatst. Markiezen bieden uitstekende bescherming tegen direct zonlicht en voegen karakter toe aan de buitenkant van je huis. Ze zijn echter duurder en vereisen regelmatig onderhoud.

Zonwering binnen in je huis
Binnenzonwering omvat jaloezieën, rolgordijnen en gordijnen. Deze zonwering wordt aan de binnenkant van de ramen gemonteerd en geeft je controle over de hoeveelheid licht en privacy in een kamer. Jaloezieën en rolgordijnen zijn populair vanwege hun strakke uitstraling en eenvoudige bediening. Plisségordijnen zijn een goede optie als je op zoek bent naar betere isolatie, omdat ze een luchtlaag creëren tussen het raam en het gordijn, wat de isolatie verbetert.

Hoe kies je de juiste zonwering?
Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste zonwering:

  • Locatie: kijk goed naar de positie van ramen en deuren. Ramen waar direct de zon op staat hebben de meest effectieve vorm van zonwering nodig, zoals bijvoorbeeld een zonnescherm of rolluiken. 
  • Budget: Bepaal je budget van tevoren. De kosten kunnen afhankelijk van het type zonwering erg verschillen. 
  • Uiterlijk: Bedenk hoe de zonwering eruit zal zien en of deze past bij de stijl van je woning. 
  • Onderhoud: Ga na hoeveel onderhoud de zonwering nodig heeft.

Neem voldoende tijd om na te denken over de juiste zonwering. Laat je adviseren door professionals zodat je de beste keuze kunt maken die past bij je budget en je behoeften. De juiste zonwering kan je comfort in huis aanzienlijk verhogen en daarnaast de waarde van je woning verhogen. 



Reacties


Laatste nieuws