Nieuw record: 41 miljoen euro voor huurrechten tankstation langs A2

Nieuw record: 41 miljoen euro voor huurrechten tankstation langs A2

Tankstation ‘Haarrijn’ aan de A2, van Amsterdam naar Utrecht, bracht het hoogste bedrag op in de jaarlijks terugkomende tankstationveiling. Met een bedrag van meer dan 41 miljoen (41.001.004 euro) bleef Shell eigenaar van dit, één van Nederlands drukste, tankstation. TotalEnergies wist voor 21 miljoen eigenaar te blijven van Aurora langs de A4.

Het vorige recordbedrag dateerde uit 2021, toen er 27.511.500 euro werd geboden op tankstation Honswijck langs de A1. Met de huidige veilingronde is dit bedrag dus ruimschoots overtroffen.

27 tankstations onder de hamer
Het is een jaarlijks terugkomend fenomeen: op elke tweede woensdag van september komen brandstofmaatschappijen bijeen in het Leonardo Royal Hotel Den Haag Promenade voor de tankstationveiling. Ook bij deze eenentwintigste editie vlogen de miljoenen over tafel.

Onder leiding van veilingmeester Richard Dieteren van Troostwijk Auctions en Jos Verburg van Pillar Notarissen zijn woensdag 13 september 2022 zevenentwintig tankstations langs de rijkswegen geveild. Opdrachtgever van dit miljoenenbal is het Rijksvastgoedbedrijf, welke deze veilingdag al 21 jaar organiseert. In deze veilingronde werden de huurrechten van de 27 tankstations voor bijna 300 miljoen geveild (289.198.501 euro). Zes locaties veranderden van eigenaar.

Miljoenenopbrengst
In totaal zijn er op alle 27 locaties biedingen uitgebracht met een totale waarde van ruim 289 miljoen euro. Hiervan zal er bijna 118 miljoen euro terugvloeien naar de kas van de Nederlandse Staat.

Daarnaast betalen de exploitanten elk jaar huur voor de grond aan de Rijksoverheid. Voor alle ongeveer 245 tankstations langs rijkswegen ontvangt de Rijksoverheid normaal gesproken circa achttien miljoen euro per jaar aan huur.

Records gebroken
Het was een zeer interessante editie zo blikt Richard Dieteren namens veilinghuis Troostwijk Auctions terug op wederom een succesvolle editie. 'De markt over de berichtbeving van fossiele brandstof is wat grillig, daarnaast is elektrisch rijden bezig aan een opmars. Allemaal zaken waarvan we niet wisten welke invloed deze zouden gaan hebben. Vorig jaar veilden we 28 tankstations maar was de opbrengst met 209 miljoen euro een stuk lager. Dat we hebben mogen bijdragen aan het transparanter maken van de markt en een nieuw record van 41 miljoen euro voor één tankstation hebben neergezet is natuurlijk altijd wel heel erg leuk!'

Dit jaar wijzigingen bij zes van de zevenentwintig tankstations de huurder, waarvan twee in de eerste ronde. 'Zittende huurders kunnen bij de eerste veilingronde nog gebruikmaken van een zogenoemde topdeelregeling, wat de zittende exploitant een voordeel oplevert. Deze kan dus makkelijker een hoger bod doen. Dit voordeel is weg in de tweede ronde, waar iedereen gelijke kansen heeft. Daardoor is de locatie daar makkelijker te verkrijgen.' aldus Dieteren. Dat is direct ook de reden waarom sommige tankstations de ene dag van BP zijn en er een dag later Shell op de gevel staat.

Huurrechten voor 15 jaar
De veilingen zijn in het leven geroepen om de concurrentie langs de snelweg te bevorderen en het aanbod voor de klant interessanter te maken. Elk jaar worden daarom huurrechten voor benzinestations langs de rijkswegen door het Rijksvastgoedbedrijf geveild. De veiling gaat over het recht om het terrein van het tankstation vijftien jaar te huren. Dit staat los van de jaarlijkse huur.

Doel van de overheid om te streven dat er concurrentie ontstaat tussen de verschillende verzorgingsplaatsen. Zo mag er nooit op twee opeenvolgende tankstations eenzelfde merk worden verkocht en zijn er ook regels over de straal waarop

Over Troostwijk Auctions
Troostwijk Auctions is het grootste online veilinghuis van Europa en veilt met haar Real Estate divisie in opdracht van eigenaren en hypotheekhouders onroerend goed, variërend van tankstations en kantoorgebouwen tot aan appartementen en vrijstaande villa’s.

De website heeft maandelijks ruim 3 miljoen bezoekers met kopers uit 167 landen. Het bedrijf veilt met lokale sector specialisten door heel Europa per jaar bijna 1 miljoen kavels voor bedrijven uit onder meer de sectoren: agrarisch, food, metaal, bouw, grondverzet, transport & logistiek en onroerend goed. Dankzij het ruime en voortdurend wisselend aanbod heeft Troostwijk Auctions altijd wat te bieden.

Locatie ‘Aurora’, geveild voor 21 miljoen euro. Bron: www.rijksoverheid.nl

 

 

Reacties