'Renteverhoging ECB hoeft niet te leiden tot hogere vaste hypotheekrente'

'Renteverhoging ECB hoeft niet te leiden tot hogere vaste hypotheekrente'

Afgelopen week geen grote schommelingen op de hypotheekrentemarkt. Geldverstrekkers lijken af te wachten of de ECB deze week een nieuwe renteverhoging gaat aankondigen. Maar een renteverhoging van de ECB hoeft niet automatisch te leiden tot hogere vaste hypotheekrente, aldus Van Bruggen Adviesgroep.

Zo’n één op de vijf geldverstrekkers verlaagde afgelopen week de hypotheekrentes, en dan ook nog met maar een paar honderdsten. Een enkele geldverstrekker verhoogde de rentetarieven zelfs.

Geldverstrekkers kijken de kat op de boom, zo lijkt het. Niet gek, want aanstaande donderdag maakt de Europese Centrale Bank (ECB) haar besluit bekend over een eventuele stijging van haar rente. Ook voor de banken is het nog onzeker of de rente weer verhoogd wordt met 0,25 procent of dat er een rustpauze komt en welke toelichting president Lagarde zal geven.

Verwachting is dat de ECB de rente zal verhogen
Van Bruggen Adviesgroep ziet het aantal beleggers dat verwacht dat de ECB een rustpauze gaat nemen of zelfs klaar is met renteverhogingen toenemen, maar nog steeds verwacht een meerderheid dat de ECB haar rente in september verhoogt. Dat is vooral omdat de inflatie in de eurozone nog steeds te hoog is en de inflatie in augustus niet veranderd is in vergelijking met juli.

Een renteverhoging van de ECB leidt niet automatisch tot hogere vaste hypotheekrentes. In 2023 hebben de renteverhogingen tot nu toe weinig tot geen effect gehad op de vaste hypotheekrentes. Men zal pas een effect zien als de toelichting van Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank, voor beleggers als een grote verrassing komt. 

Reacties