Woningmarktplannen kunnen door: geen enkel wetsvoorstel controversieel verklaard

Woningmarktplannen kunnen door: geen enkel wetsvoorstel controversieel verklaard

De plannen voor de woningmarkt van De Jonge worden naar alle waarschijnlijkheid niet controversieel verklaard. In de procedurevergadering woensdagavond heeft de Tweede Kamer-commissie Binnenlandse Zaken geen enkel wetsvoorstel controversieel verklaard.

De commissie Binnenlandse Zaken heeft woensdagavond tijdens een extra procedurevergadering besloten dat alle woningmarktplannen van demissionair minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge kunnen doorgaan. Geen enkel wetsvoorstel is door de commissie controversieel verklaard. Maar de belangrijkste wetsvoorstellen van minister De Jonge waar de middenhuurregulering (Wet betaalbare huur) en de woondeals (Wet regie op volkshuisvesting) in verankerd liggen, werden niet apart behandeld. Dat komt doordat de wetsvoorstellen nog niet naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Wel had de commissie de mogelijkheid om de wetten op voorhand al controversieel te verklaren, maar deed dat niet.

De twee wetsvoorstellen liggen op dit moment bij de Raad van State (RvS), hoe lang die behandeling daar duurt is onduidelijk. Uiteindelijk geeft de RvS een eindoordeel over het voorstel, waarna de minister waar nodig aanpassingen doet. Vervolgens stuurt de minister de aangepaste wet naar de Tweede Kamer. Dit proces kan behoorlijk tijdrovend zijn en veel tijd is er niet tot de verkiezingen op 22 november. Op 27 oktober begint het verkiezingsreces en de kans is erg klein dat voor die tijd de wetten naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Dat betekent voorlopig geen nieuws, maar het betekent ook dat na de verkiezingsperiode de wetsvoorstellen zonder vertraging in behandeling genomen kunnen worden en erover gedebatteerd kan worden.

Dit besluit van de commissie om de wetsvoorstellen niet controversieel te verklaren wordt aangeboden aan de Tweede Kamer, waarna de Kamer er op 12 september definitief over gaat stemmen. Naar verwachting zal de Tweede Kamer niet anders stemmen dan het besluit van de commissie.

 

 

 

 



Reacties


Laatste nieuws