Investeren in duurzaamheid van gebouwen: wat aan te pakken?

Investeren in duurzaamheid van gebouwen: wat aan te pakken?

Het verduurzamen van vastgoed is een van de meest urgente uitdagingen voor de vastgoedsector anno 2023. Met de groeiende bewustwording van klimaatverandering en de noodzaak om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, neemt de vraag naar duurzame vastgoedoplossingen toe.

Gelukkig zijn er tal van innovatieve maatregelen die vastgoedeigenaren en -beheerders kunnen nemen om hun gebouwen milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken.

Investeren in duurzaamheid wordt beloond
Het verduurzamen van vastgoed is lonend. Verhuurders van woonruimte moeten aan duurzaamheidseisen voldoen om een regulier huurbedrag te mogen vragen. Kantoorpanden moeten voldoen aan duurzame normen om überhaupt te mogen worden gebruikt. In de toekomst zal het aantal eisen dat aan panden gesteld wordt, niet afnemen.

Daarom is het een goed idee om nu te investeren in verduurzaming van woningen en kantoorruimten. Naast de financiële prikkel is er ook een morele stimulans. Het geeft je een goed gevoel als je weet dat de gebruikers van een pand er goed gehuisvest zijn.

Kunststof kozijnen: energievriendelijk en onderhoudsarm
Een van de belangrijkste aspecten bij het verduurzamen van vastgoed zijn de kozijnen. Kunststof kozijnen hebben de afgelopen jaren veel terrein gewonnen ten opzichte van traditionele materialen zoals hout of aluminium. 

Kunststof kozijnen bieden verschillende voordelen, waaronder uitstekende isolatie-eigenschappen, duurzaamheid en onderhoudsgemak. Dankzij hun goede isolatievermogen dragen kunststof kozijnen bij aan het verminderen van energieverlies door warmte- of koudebruggen, wat leidt tot lagere energiekosten voor het gebouw. Zie ook het voorbeeld van kunststof kozijnen in Groningen.

Bovendien zijn kunststof kozijnen recyclebaar, waardoor ze aan het einde van hun levensduur kunnen worden hergebruikt, wat past bij een circulaire economie. 

Een ander belangrijk voordeel van kunststof kozijnen is de lage onderhoudsbehoefte. Er hoeft niet tot nauwelijks onderhoud gepleegd te worden. 

Spouwmuurisolatie: een warme investering
Een andere belangrijke duurzame maatregel bij het verduurzamen van vastgoed is spouwmuurisolatie. Veel oudere gebouwen hebben nog geen spouwmuurisolatie, waardoor er veel warmte verloren gaat. Spouwmuurisolatie houdt in dat de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt opgevuld met isolatiemateriaal, wat resulteert in een betere warmte-isolatie van het gebouw. 

Deze investering zorgt niet alleen voor een aanzienlijke verlaging van de energierekening, maar ook voor een verhoogd comfort voor bewoners en gebruikers van het pand. Het verminderen van de energievraag door middel van spouwmuurisolatie is een effectieve manier om de CO2-uitstoot van een gebouw te verminderen en bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Andere duurzame maatregelen
Naast kunststof kozijnen en spouwmuurisolatie zijn er nog veel meer duurzame maatregelen die vastgoedeigenaren kunnen nemen om hun vastgoed groener te maken. 

Een volledige aanpak is essentieel om een optimaal duurzaam resultaat te behalen. Denk hierbij aan het installeren van zonnepanelen op het dak om groene energie op te wekken, het gebruik van hoogrendementsverwarming en -koeling om het energieverbruik te verminderen, en het implementeren van slimme technologieën om het energiebeheer te optimaliseren.



Reacties


Laatste nieuws