Vooral verhogingen hypotheekrentes zonder NHG en variabel

Vooral verhogingen hypotheekrentes zonder NHG en variabel

Afgelopen week zijn er vooral renteverhogingen doorgevoerd op de rentes zonder NHG. De rentes met NHG zijn gemiddeld gelijk gebleven doordat er verhogingen en verlagingen zijn doorgevoerd. De variabele rentes zijn wederom verhoogd zoals het al een paar weken gaat.

Eerder dit jaar heeft Van Bruggen Adviesgroep een analyse gemaakt of men beter continu voor variabel kon kiezen of beter voor tien jaar vast. Op voorhand valt natuurlijk nooit te zeggen of het verstandig is om variabel te kiezen boven vast. Maar wie in de jaren 2004 tot en met 2012 koos voor variabel was achteraf gezien financieel een stuk goedkoper uit dan met 10 jaar vast. Op een aflossingsvrije hypotheek scheelde dat in 10 jaar tijd gemiddeld ruim 20.000 euro.

Voor de jaren vanaf 2013 valt deze berekening nog niet te maken, maar de kans is groot dat huishoudens die kozen voor tien jaar vast, waarschijnlijk goedkoper uit waren dan met een variabele rente. Maar de toekomst moet dat definitief uitwijzen. Bovendien vergelijkt men nu alleen de situatie dat iemand permanent voor variabel kiest; terwijl hypotheekbezitters die een variabele rente hebben ook op een bepaald moment voor een vaste rente kunnen kiezen.

Reacties