Chinese vastgoedreus lijdt 81 miljard dollar verlies

Het Chinese Evergrande heeft de afgelopen twee jaar 81 miljard dollar verlies geleden. Dat komt volgens het vastgoedbedrijf door afschrijvingen op eigendommen, teruggave van gronden, verliezen op financiële activa en financieringskosten.

Volgens de langverwachte jaarcijfers stegen de totale passiva vorig jaar met 23 procent ten opzichte van 2020, het laatste jaar voor Evergrande in de problemen kwam. De totale activa daalden met 20 procent. De inkomsten kwamen in 2022 uit op 32 miljard dollar, een daling van 55 procent. 

Evergrande verkeert de laatste twee jaar in zwaar weer. Het heeft moeite projecten af te ronden en schuldeisers terug te betalen. Sinds maart vorig jaar is de handel in Evergrande stilgelegd. Het bedrijf riskeert nu om helemaal van de beurs in Hong Kong gehaald te worden als het in totaal 18 maanden geschorst is. 

Het vastgoedbedrijf moest van de Chinese overheid in 2022 39 gebouwen slopen omdat deze niet aan de bouwvergunningen voldeden. Die maakten deel uit van een groot project waarin Evergrande 13 miljard dollar in had geïnvesteerd. Veel van dat geld is afkomstig van particuliere beleggers. Het Chinese hooggerechtshof behandelt later deze maand de voorgestelde herstructurering van Evergrande. 

De Chinese beurs sluit meer dan 2 procent in de min op dit nieuws. 

Reacties