Openluchtbordeel Curaçao opnieuw naar de veiling

Openluchtbordeel Curaçao opnieuw naar de veiling

Het was de bedoeling dat Campo Alegre in 2022 al geveild zou worden. De geplande veiling stuitte toen echter op het probleem dat er beslag was gelegd. Middels een procedure is dit (onrechtmatige) beslag nu opgeheven en kan de veiling alsnog doorgaan en wel op 26 september aanstaande.

In opdracht van de Officier van Justitie van Curaçao veilt veilinghuis Troostwijk Auctions het openluchtbordeel Campo Alegre op Curaçao. Op 26 september 2023 om 10:00 uur – lokale tijd – wordt het resort live geveild in het Renaissance Wind Creek Curacao Resort in Willemstad. De nieuwe eigenaar van Campo Alegre krijgt een uniek multifunctioneel resort met herontwikkelingsmogelijkheden naar grootschalig leisure complex op een perceel van ruim 72.000 m2.

Het grootste bordeel van het westelijke halfrond was tot en met 2020 nog in gebruik. Het complex bevat verschillende gebouwen, waaronder ca. 156 hotelkamers, winkels, een restaurant, enkele bars, een gym, een zwembad en kantoren. Ook is er ruimte voor ongeveer 45 parkeerplaatsen binnen het resort en ongeveer 600 parkeerplaatsen op het perceel. Het bordeel ging in 2020 failliet, maar ook de coronapandemie gooide roet in het eten. Sindsdien is Campo Alegre niet meer in gebruik geweest.

Op 19 april 2022 heeft de Minister van Justitie, de heer mr. S.X.T. Hato, heeft verklaard dat indien de toekomstige koper voornemens is om op deze locatie wederom een prostitutiebedrijf te exploiteren, dit voornemen in beginsel niet op bezwaren stuit van de minister. Zo kan een toekomstige exploitant wederom een prostitutiebedrijf opstarten.

‘Opbrengst van de veiling naar Criminaliteitsbestrijdingsfonds’
Aanleiding voor de veiling is een ontnemingsvonnis van het hof. Er zou voor vele miljoenen geld uit de onderwereld zijn geïnvesteerd in de legale bovenwereld. De veiling moet voldoende opbrengen om een justitieel opgelegde boete – ca. 14,9 miljoen Antilliaanse  gulden – aan justitie te voldoen. Het OM gaat zodoende het terrein veilen. De opbrengst van deze veiling gaat naar het Criminaliteitsbestrijdingsfonds.

Staatsbordeel
Campo Alegre (‘Vrolijk Kamp’), in de volksmond bekend als ‘Blaatjie Bèrde’, is al lange tijd een begrip in de Cariben. Het werd in 1949 opgericht als staatsbordeel voor immigranten van de Shell Olieraffinaderij, zeelieden en de op Curaçao gestationeerde militairen. Het resort bood een oplossing voor de groeiende vraag naar prostituees in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw en werd buiten Willemstad gevestigd om overlast in het centrum tegen te gaan.

Er hebben zich al diverse gegadigden gemeld, niet alleen uit Curaçao.

Over de veiling
Resort Campo Alegre wordt executoriaal geveild ten overstaan van mevrouw mr. Steenbaar van Simon & Steenbaar Notarissen. De live zaalveiling vindt plaats op 26 september a.s. om 10:00 uur in het Renaissance Wind Creek Curacao Resort (Baden Powellweg, Willemstad, Curaçao). Niet iedereen kan echter zomaar meebieden.

Uiterlijk maandag 25 september 2023 is het vereist het invulformulier in te leveren en zich ten overstaan van de notaris genoegzaam te hebben geïdentificeerd om deel te kunnen nemen aan de veiling. Het invulformulier is op aanvraag beschikbaar bij Notariskantoor Simon & Steenbaar samen met de daarbij behorende informatie en documenten.  

Voor alle informatie en documentatie kunt u de beschikbare website bekijken.

Internationale interesse
Richard Dieteren van veilinghuis Troostwijk Auctions heeft vertrouwen in een goede afloop van de veiling. 'Er wordt al ruime tijd gespeculeerd over het al dan niet heropenen van het resort en de mogelijkheden die Campo Alegre kan bieden. Dat de minister het gedoogbeleid gestand doet, wekt de interesse alleen nog maar aan. Er hebben zich al diverse gegadigden gemeld, niet alleen uit Curaçao.'

Voordat de veiling plaatsvindt op 26 september is het mogelijk om het terrein te bezoeken. Dit kan enkel op vastgestelde dagen en na aanmelding bij het veilinghuis.

 

Reacties