Heijmans en Leeuwis verlaten directie Drees & Sommer, maar verdwijnen nog niet van het toneel

Per 1 juli 2023 zijn Ton Heijmans (61) en André Leeuwis (61), geheel volgens de gemaakte overnameafspraken uit 2020, teruggetreden als statutair-directeur van vastgoedadviesbureau Drees & Sommer Netherlands B.V., maar een afscheidsfeest komt er niet. Nog niet. Want zowel Heijmans als Leeuwis blijven parttime verbonden aan Drees & Sommer. De Nederlandse tak van Drees & Sommer kan daarmee langer profiteren van de kennis en ervaring van de twee.

Met de drie directeuren – Johan de Vries (51) is associate partner en bestuurt als managing director Drees & Sommer Netherlands - kijkt Vastgoedjournaal terug op hun samenwerking binnen BOAG, dat later overging in Drees & Sommer Netherlands. Een werkrelatie die, volgens eigen zeggen, gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en transparantie. ‘Als driekoppige directie is het nooit voorgekomen dat we een stemming hebben gehad waarbij de uitslag twee tegen één was.’

Verkoop van BOAG was grote stap naar voren
Heijmans bekent dat, toen hij hoorde dat hij een interview moest geven aan Vastgoedjournaal omtrent zijn aftreden als statutair-directeur, hij hoopte dat het niet alleen een terugblik zou worden ‘Een bedrijf moet altijd naar voren’, aldus Heijmans, wiens vader Ben Heijmans in 1989 BOAG Advies en Management oprichtte. De grootste stap naar voren die Heijmans zelf met het bedrijf naar voren heeft gezet is de verkoop van BOAG aan Drees & Sommer in 2020. ‘Het bedrijf had dat nodig om verder te kunnen groeien, zoals de directie dat voor ogen had.’.

Toch kort terugkijkend op zijn tijd bij BOAG zegt Heijmans: ‘Ik kijk met heel veel plezier terug op de tijd waarin ik samen met mijn vader heb gewerkt. Jammer genoeg heeft hij door zijn ziekte, hij had Alzheimer, niet lang van het succes van zijn eigen bedrijf mogen genieten.’

Ook André Leeuwis koestert warme gevoelens aan de periode waarin het huidige Drees & Sommer nog een Rotterdams familiebedrijf was. Leeuwis begon in 1994 als senior projectmanager bij BOAG en werd in 2005 mededirecteur en aandeelhouder bij het bedrijf van de familie Heijmans. ‘Ik vond het bijzonder dat ik als niet-familielid tot hun organisatie mocht toetreden en participeren’.

Karakterverschillen bracht evenwicht
De dynamiek tussen Heijmans en Leeuwis werd vanaf het begin versterkt door hun verschillende karakters. Hierover zegt Johan de Vries, die zich in 2015 bij de BOAG-directie voegde: ‘Tijdens mijn sollicitatiegesprekken merkte ik veel karakterverschillen tussen Ton en André. Ik vroeg me af hoe dit er in de praktijk aan toe zou gaan. Ton is creatief, temperamentvol en commercieel. Hij beschikt over een gave dat mensen zich graag aan hem hechten en hem opzoeken. André heeft dat ook, maar op een andere manier. Hij is ons orakel van Delphi. Ik zie veel collega’s – jong en ouder – naar hem toegaan voor advies.’ Ondanks de karakterverschillen heeft het nooit geknetterd tussen de twee, zeggen ze zelf. Het bracht hen eerder in evenwicht.  

Na 1 juli zullen zowel Leeuwis als Heijmans tot minstens het einde van het jaar drie dagen per week in de rol van directeur aan Drees & Sommer verbonden blijven. De focus van Leeuwis zal komen te liggen op het ondersteunen van collega’s en begeleiden van de complexere en/of grotere projecten. ‘Ik vind het leuk om met name de jongere garde te ondersteunen’, zegt hij hierover. Heijmans zal zich binnen de nieuwe contractvorm eveneens in de rol van directeur richten op het ondersteunen van het Real Estate Cluster en betrokken blijven bij de commercie en relatiemanagement. 

De Vries, die aan zal blijven als managing director:  ‘Ik vind het fijn dat Ton en André zich nog wat langer aan het bedrijf willen committeren. Het geeft mij nog wat extra tijd om onze organisatie verder uit te bouwen, in de breedte en de diepte, en de positionering en naamsbekendheid van Drees & Sommer als consultancy en management bedrijf in Nederland te verbeteren.’

Aan het einde van dit jaar wordt deze nieuwe samenwerkingsvorm geëvalueerd en beslissen De Vries, Heijmans en Leeuwis gezamenlijk of en op welke manier de twee oud-statutaire directeuren voor nog een jaar bijtekenen bij Drees & Sommer.

Hoofdfoto van links naar rechts: Johan de Vries, André Leeuwis en Ton Heijmans.Reacties


Laatste nieuws