De beste tips voor een thuiskantoor

Thuiswerken is de afgelopen jaren razendsnel ingeburgerd. Steeds meer mensen werken deels of soms zelfs geheel thuis. Het meest ideaal is als je daar een aparte ruimte voor hebt. Maar lang niet alle gezinnen hebben een slaapkamer of werkruimte over. Een zolder of kleine kamer is daarnaast ook niet altijd geschikt als werkruimte. Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je rustig en geconcentreerd je werk kunt doen.

Heb je een tuin? Dan kun je die gebruiken om een ideale werkplek te creëren. Kunstenaars werkten eeuwen geleden al in een ruim tuinhuis. Hier konden ze in alle rust hun creativiteit kwijt, of het nu ging om schrijven, schilderen of beeldhouwen. Maar ook als je een administratieve, commerciële of management functie hebt kan een tuinhuis de ideale werkplek zijn. Je kunt je er afsluiten van de buitenwereld, maar je zit ook weer niet opgesloten tussen vier muren. 

Luxe tuinhuizen hebben genoeg ramen om daglicht binnen te laten. Als je kiest voor een goed geïsoleerde constructie kun je er het hele jaar door je werkplek van maken.

Mag ik bouwen in mijn achtertuin?
In de meeste gemeenten is geen bouwvergunning meer nodig voor het plaatsen van een tuinhuisje. Wel moet je er rekening mee houden dat je maar een bepaald percentage van je tuin mag ‘bebouwen’. Ook moet het bouwsel qua hoogte aan bepaalde voorwaarden voldoen. Informatie hierover is te vinden op de website van je gemeente. Neem bij twijfel altijd contact op. Doe je dat niet en valt je tuinhuis niet binnen de regels, dan is de kans groot dat je het weer moet afbreken. Dat is natuurlijk zonde van de investering.

Extern een werkruimte huren
Als je in je tuin geen ruimte hebt voor een blokhut of tuinhuis dan kun je ook een flexibele werkplek huren. In veel grotere gemeenten vind je bedrijven die voor dit doel kantoorruimte verhuren. Je kunt er een werkplek huren voor bijvoorbeeld 2 of 3 dagen per week. Dan kun je rustig en ongestoord werken. Je hebt de beschikking over een bureau en bureaustoel en uiteraard is er een stroomaansluiting voor je laptop en goede Wi-Fi. 

Je kunt vaak ook een vergaderruimte boeken als je klanten wilt ontvangen. Dat komt een stuk professioneler over dan wanneer je die belangrijke klant thuis aan de keukentafel uitnodigt terwijl je kinderen rondrennen of de kat zich nadrukkelijk met het gesprek bemoeit.

Zorg voor een goede scheiding van werk en privé
Als je thuiswerkt is het risico groot dat je 24/7 met je werk bezig bent. Even die mail beantwoorden of dat telefoontje terwijl je werkdag er eigenlijk al op zit, voor velen sluipt het er ongemerkt in. Als je kiest voor een aparte werkruimte is de kans dat je met je werk getrouwd bent een stuk kleiner. 

Zodra je de deur van je tuinhuis achter je dicht trekt is de werkdag voorbij. Morgen ben je er weer. Fris en uitgerust om het maximale uit jezelf te halen.



Reacties


Laatste nieuws