Ontdek de Nooka Experience in Apeldoorn: 'Hybride werken op zijn best'

Hybride werken is de nieuwe norm geworden, waarbij veel mensen zowel thuis als op andere locaties dan kantoor werken. Toch zijn er momenten waarop focus en ruimte nodig zijn. Daar komt Nooka om de hoek kijken: kleine werkunits bij jou in de buurt, zowel binnen als buiten te gebruiken. Vastgoedjournaal sprak met Allain Silbernberg, general manager Benelux, over de impact van Nooka op de flexibele kantorenmarkt in Nederland en de Nooka Experience in Apeldoorn.

'Nooka is ontstaan midden in de coronapandemie vanuit de behoefte aan een externe plek waar men rustig en gefocust kan werken,' vertelt Allain Silbernberg. Hij legt uit dat de oprichters een oplossing wilden bieden voor de groep mensen die niet thuis willen of kunnen werken. Het concept werd succesvol gelanceerd in Roemenië en is inmiddels uitgebreid naar andere landen zoals Luxemburg, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Afrika.

Inmiddels is Nooka ook actief in Nederland, onder leiding van Allain Silbernberg, verantwoordelijk voor alle projecten in Nederland en België. Hij is momenteel betrokken bij diverse projecten, waaronder in Apeldoorn en Eindhoven. Daarnaast is hij in gesprek met hotels die interesse hebben om Nooka's te gebruiken als werkunits.

Nooka Experience
Onlangs is in winkelcentrum De Oranjerie in Apeldoorn de Nooka Experience gelanceerd. In samenwerking met partner Bridges Real Estate heeft Nooka een nieuwe invulling bedacht voor een leegstaand winkelpand in het winkelcentrum, aldus Silbernberg. Het betreft een winkelpand van 300m2 waar meerdere Nooka-units zullen worden geplaatst voor gebruik door bezoekers. Silbernberg voegt toe: 'Dit is de eerste keer dat we zo'n concept opzetten en deze locatie zal ook onze internationale flagship-locatie zijn.'

In juni heeft de redactie van Vastgoedjournaal de Nooka workunits getest tijdens een drukbezochte Provada. 'Een Nooka is in essentie een compacte kantoorcabine die geplaatst kan worden in publieke ruimtes,' legt Silbernberg uit. Wat Nooka onderscheidt is dat alle units zijn uitgerust met technologie zoals wifi, klimaatregeling en geluidsisolatie. Afhankelijk van de locatie kan de unit worden aangesloten op het vaste internet of op basis van 4G. Daarnaast is er de Nooka Space app, waarmee je een Nooka in de buurt kunt zoeken, boeken en gebruiken. Betaling is op basis van gebruiksuren, vergelijkbaar met een deelfiets in de stad.

Maar wat is de rol van Nooka, nu de pandemie grotendeels achter ons ligt? Silbernberg: 'Thuiswerken is een blijvende trend geworden door de pandemie. Een mini-kantoor in de buurt van huis is dan ideaal. Daarnaast bieden wij ook oplossingen voor stedelijke vernieuwing op het gebied van woon-werk en kunnen we helpen bij het invullen van leegstaande winkelpanden.' Dit wordt momenteel concreet vormgegeven in Apeldoorn.

In- en outdoor
Nooka Space heeft twee productlijnen: de indoor- en outdoor-Nooka. De outdoor-variant wordt bijvoorbeeld gebruikt in openbare ruimtes, op straat en in parken. Deze units zijn compact, robuust en hufterproof. De indoor-Nooka wordt voornamelijk ingezet in hotels, vliegvelden, winkelruimtes, centrale hallen, gemeentehuizen of ziekenhuizen. Beide varianten zijn uitgerust met alle benodigde technologie en het is zelfs mogelijk om Nooka's aan elkaar te koppelen om ze groter te maken. Silbernberg: 'Wij bouwen alle units van de grond af in onze eigen fabriek en inde toekomst zal het ook mogelijk zijn om Nooka's op maat te laten maken.'

Het businessmodel van Nooka is eigenlijk vrij eenvoudig: Nooka verzorgt de investering om de unit te plaatsen en daarna is de locatie verantwoordelijk voor het beheer, wat neerkomt op een shared-revenuemodel. Dit betekent dat er geen enorme investeringen nodig zijn. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om een Nooka aan te schaffen of te huren, afhankelijk van de behoeften en wensen van de locatie.

Herontwikkeling of renovatie
Partijen die kantoorpanden herontwikkelen of renoveren zijn ook een belangrijke doelgroep voor Nooka, zo vertelt Silbernberg: 'Vaak worden afdelingen prachtig en modern ingericht, maar het blijft de vraag of het hele pand volledig verhuurd wordt. Door een aantal Nooka's op zo'n afdeling te plaatsen, zorg je niet alleen voor een mooie uitstraling, maar maak je ook effectief gebruik van de beschikbare ruimte.' Ook in nieuwbouwwoningen is er potentieel voor Nooka, zoals bij startersgebouwen of studentenappartementen waar een aantal units in de centrale hal geplaatst kunnen worden, legt Silbernberg uit: 'Deze units kunnen aan de bewoners aangeboden worden, en bezoekers kunnen de units ook boeken voor gebruik. Zo kunnen Nooka's een handige aanvulling zijn op de voorzieningen in nieuwbouwwoningen.

'Nooka heeft eigenlijk een breed scala aan doelgroepen,' zegt Silbernberg trots. 'We zijn in gesprek met gemeenten, projectontwikkelaars, hotelketens, vliegvelden en eigenaren van retailvastgoed - overal waar we een oplossing kunnen bieden. We geloven echt dat we in een behoefte voorzien, namelijk de mogelijkheid om te kunnen werken waar en wanneer je maar wilt.'



Reacties


Laatste nieuws