Camerabeveiliging van bouwplaatsen bespaart juist kosten

Het belang van het beveiligen van bouwplaatsen kan niet worden onderschat. Bouwplaatsen zijn vaak de locaties waar waardevolle materialen en apparatuur worden opgeslagen in een relatief open en onbeveiligde omgeving, waardoor ze een aantrekkelijk doelwit zijn voor dieven en vandalen.

Duizenden diefstallen per jaar
Diefstallen op bouwplaatsen zijn een groeiend probleem. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten meldde in 2020 een toename van bouwplaatsdiefstallen, mogelijk als gevolg van de coronapandemie.

Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) zijn er jaarlijks duizenden diefstallen op bouwplaatsen in Nederland. In 2019 werden er bijna 4.000 meldingen gedaan van diefstal op bouwplaatsen, waarbij de meest gestolen goederen gereedschap, machines, koper, en bouwmaterialen, zoals kabels, ketels, installaties en hout, waren.

Uit een rapport van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat ook voertuigen op bouwplaatsen regelmatig het doelwit zijn van dieven. In 2019 werden er bijna 1.400 bouwvoertuigen gestolen in Nederland.

Verzekeringsschade
De verzekeraars bevestigen de tendens: AON meldt dat diefstal de derde voornaamste reden is van tussenkomst van verzekeraars in het bouwproces, vaker dan sloop-,hei- of stofschade. Allianz nam in het eerste kwartaal van 2022 een zorgwekkende en vervelende trend waar in de schademeldingen op de CAR-verzekering (Construction Allrisk) of Bouw- en Montageverzekering. Dit is ook wel verklaarbaar gezien de schaarste aan bouwmaterialen en de flink gestegen prijzen.

Naast de directe schade van de gestolen goederen is de indirecte schade vaak nog groter, omdat projecten vertraging oplopen en deadlines niet worden gehaald.

Het is daarom cruciaal om deze locaties te beveiligen om het risico op diefstal en vernieling   van eigendommen te minimaliseren.

Camerabeveiliging als oplossing
Eén van de meest effectieve manieren om bouwplaatsen te beveiligen is door middel van slimme beveiligingscamera's. De camera’s worden gemonteerd op een mast om overzicht te hebben over de hele bouwplaats. Als er daarvoor te weinig ruimte is, kan dat ook via een box die op een container, steiger of muur kan gemonteerd worden. Deze camera's bieden verschillende voordelen, waaronder het vermogen om verdachte activiteiten te detecteren en de alarmcentrale te waarschuwen die gepaste actie kan ondernemen. De camerabeelden kunnen nadien gebruikt worden om bewijs te leveren in geval van een misdrijf. Uiteraard heeft de aanwezigheid van een dergelijk systeem ook een afschrikwekkend effect.

Sommige verzekeringsmaatschappijen geven korting op de CAR-verzekering als een dergelijk systeem geplaatst wordt.

De kosten/baten analyse – zeker in deze tijden met duren en schaarse bouwmaterialen – is helder: het beveiligen van de bouwplaats is een must. Intelligente camerasystemen zijn daarvoor een uitgelezen oplossing.

Ook voor leegstaand vastgoed of (kritische) infrastructuur zoals havens, spoorwegen, gaspijplijnen, parkeerterreinen bieden deze producten een oplossing voor het veiligheidsvraagstuk.

Watchtower Security Solutions, uw beveiligingspartner
Met de Watchtower en de Watchtower Box biedt Watchtower Security Solutions passende oplossingen aan voor de beveiliging van bouwterreinen, leegstaand vastgoed of infrastructuur. De Watchtower is een mast met camera’s – een ‘tower’. De Watchtower Box is de kleine broer in een metalen kast.

Bij Watchtower Security Solutions zijn we gepokt en gemazeld in de vastgoedwereld: als onderdeel van de Mosaic World groep hebben we een rechtstreekse band met onze zussen B-Right Urban Living (vastgoedontwikkeling), PLAZA Resident Services (vastgoedbeheer) en Monoma (leegstandsbeheer). Daardoor zijn onze oplossingen volledig op maat van de vastgoedsector. Laat ons weten hoe we je kunnen helpen met je beveiligingsvraagstuk! 

Wouter Ommeslag
Managing director Watchtower Security Solutions
wt-security.com | +31 (0)88-2263500

Reacties