'Ervoor waken dat we niet allemaal dezelfde woningen gaan bouwen'

'Ervoor waken dat we niet allemaal dezelfde woningen gaan bouwen'

Henk Stadens en Lisa Slot van architectenbureau De Zwarte Hond houden in het volgende interview een hartstochtelijk pleidooi om naast de woningbouwopgave rekening te houden met hóe er gebouwd gaat worden. 

De plattegrond van woningen is volgens Henk Stadens te lang geen onderwerp van gesprek geweest. Want hoe kan het dat we in een steeds maatschappij leven die steeds diverser is, terwijl er qua woningplattegronden sprake is van een eenheidsworst? Dat moet toch anders kunnen? 

Lisa van der Slot legt uit: 'We werden op het spoor gezet door een Amerikaanse belegger die zich afvroeg waarom de Nederlandse woningplattegronden zo slecht zijn en waarom ze allemaal op elkaar lijken. Die vraag bevestigde wat wij al zagen. En motiveerde ons om onze bevindingen breder te delen en de discussie hierover aan te gaan. Want afgezien van de grote thema’s van dit moment, zoals de energietransitie, verduurzaming en het veranderende klimaat, zijn wij als architecten natuurlijk ook ‘gewoon’ bezig met ontwerpen. Natuurlijk staan we voor een enorme woningbouwopgave, maar we moeten ervoor waken dat we niet allemaal dezelfde woningen gaan bouwen.'

Lees hier het volledige artikel. 

 Reacties


Laatste nieuws