Energielabel voor op kantoor

Bij een kantoorpand of bedrijfsgebouw is het verplicht om een energielabel te hebben. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het pand is en welke maatregelen er kunnen worden genomen om energie te besparen. In dit artikel meer informatie over het energielabel voor op kantoor.

Wat is een energielabel?
Een energielabel is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Het label loopt van A tot en met G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Het energielabel is verplicht voor alle kantoorpanden en bedrijfsgebouwen die in Nederland worden verhuurd of verkocht.

Waarom is een energielabel verplicht?
Al sinds 2008 is het verplicht om een energie label te hebben bij het verkopen of verhuren van een kantoor of bedrijfspand. Om energie besparende maatregelen te stimuleren heeft de overheid een energielabel voor kantoren verplicht gemaakt. Dit komt voort uit de doelstellingen die zijn opgesteld uit het energieakkoord van 2013. Dus als iemand een pand wilt verhuren of verkopen, dan is een energielabel verplicht. Dit wordt door de inspectie leefomgeving en transport sinds 2017 streng gecontroleerd. Als de regels niet gevolgd worden dan volgt er een boete. Deze kan oplopen tot maar liefst € 20.250.

Voordelen energielabel
Naast het feit dat een energielabel verplicht is, zijn er ook voordelen aan verbonden. Zo kan een energielabel bijdragen aan een betere verhuur- of verkoopprijs van het pand. Potentiële huurders of kopers zien namelijk graag dat een pand energiezuinig is en daarom minder kosten met zich meebrengt. Daarnaast draagt een energiezuinig pand bij aan een duurzame toekomst en een beter milieu.

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoren minimaal energielabel C hebben. Wanneer dit niet het geval is, mag het pand niet meer functioneren als kantoor.

Energielabel op kantoor verbeteren
Er zijn diverse maatregelen waarmee het energielabel kan worden verbeterd. Als eerste kan er worden gekeken naar de isolatie. Een pand kan op veel manieren geïsoleerd worden. Denk aan vloer, dak en spouwmuurisolatie. Met een goed geïsoleerd pand, kan er al flink worden bespaard op de maandelijkse energierekening.

In het kort
Een energielabel is niet alleen verplicht, maar ook belangrijk voor de duurzaamheid van het pand en de kosten die worden gemaakt op de energierekening. Het is belangrijk om op tijd een energielabel aan te vragen en om te bekijken welke maatregelen mogelijk zijn om het pand energiezuiniger te maken.

Benieuwd naar mogelijkheden om de werkplekinrichting te veranderen? Er zijn veel mogelijkheden om de werkplekinrichting van het kantoor of bedrijfspand te verbeteren!



Reacties


Laatste nieuws