Arcadis neemt adviesbureau EC Harris over

Arcadis heeft een overeenkomst getekend voor de overname van EC Harris, een internationaal consultancy bedrijf met hoofdkantoor in Londen, dat hoogwaardige advies- en managementdiensten levert voor de realisatie en exploitatie van gebouwen, bedrijfsfaciliteiten en infrastructurele voorzieningen. Arcadis komt met de overname in de top vijf voor projectmanagementdiensten.

De omzet van EC Harris in het per eind april 2011 afgesloten boekjaar, bedroeg 290 miljoen euro met een bruto toegevoegde waarde van 254 miljoen en een genormaliseerde winst van circa 7%. De onderneming is eigendom van ongeveer 180 partners en heeft op dit moment wereldwijd circa 2.600 werknemers in dienst. Arcadis zal de overname financieren door de uitgifte van 3 miljoen aandelen aan de huidige EC Harris-partners als aanvulling op een niet bekend gemaakt bedrag in contanten, waarvoor gebruik wordt gemaakt van bestaande kredietfaciliteiten. De aandelen zijn voor 12 maanden na afronding van de overname geblokkeerd.

Afronding in november
De koopprijs is gebaseerd op een waardering vergelijkbaar met andere recente grotere overnames van Arcadis. De transactie zal naar verwachting met ingang van 2012 bijdragen aan de winst per aandeel (gebaseerd op netto operationele winst exclusief amortisatie). Overige financiële informatie is niet verstrekt. De overname is afhankelijk van de goedkeuring van de EC Harris-partners en een aantal hiermee samenhangende voorwaarden. Achtentwintig van de senior partners, inclusief alle uitvoerende leden van de EC Harris Board, hebben al hun onherroepelijke steun toegezegd aan de overname. Verwacht wordt dat de overname in november 2011 kan worden afgerond.

EC Harris groeit in Azië en het Midden-Oosten
EC Harris heeft een rijke historie en heeft 48 vestigingen in 28 landen, waaronder een aanzienlijk aantal in Midden- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Azië. De onderneming heeft zich gericht op internationale diversificatie wat geleid heeft tot aanzienlijke recente groei in Azië en het Midden-Oosten. In het lopende jaar zullen deze regio's naar verwachting 32% van de omzet genereren, terwijl 57% uit het Verenigd Koninkrijk en 11% uit andere Europese landen afkomstig zal zijn. EC Harris houdt zich onder meer bezig met strategisch advies, kostconsultancy, project- en programmamanagement en ondersteuning bij transacties. Het bedrijf heeft zich in de markt gepositioneerd als een 'Built Asset Consultancy', die adviesdiensten levert ten behoeve van de gehele levenscyclus van gebouwen in de sectoren privaat en publiek vastgoed, transport, water en industrie.

Arcadis in top 5 projectmanagementdiensten
Door de overname groeit ARCADIS uit tot een onderneming met bijna 19.000 medewerkers en een omzet van 2,3 miljard euro. Arcadis komt met EC Harris in de top vijf voor projectmanagementdiensten met circa 6.000 medewerkers in dit segment en leidende marktposities in Europa, de Verenigde Staten en Brazilië. Met haar 30-jarige ervaring en 550 werknemers in Azië en 340 in het Midden-Oosten, zorgt EC Harris voor een sterke uitvalsbasis in Azië en substantiële vergroting van onze aanwezigheid in het Midden-Oosten. Daarnaast neemt het aantal medewerkers van Arcadis in het Verenigd Koninkrijk toe tot ruim 2.000, wat een top tien positie in de markt oplevert en mogelijkheden biedt om bestaande relaties met multinationals in en buiten het Verenigd Koninkrijk verder uit te bouwen.

Management EC Harris
EC Harris zal als partnerschap blijven opereren met een leidende rol binnen de global business line Gebouwen van waaruit de verdere ontwikkeling van programma- en projectmanagementdiensten wordt getrokken. Ook zullen zij hun 'Built Asset Consultancy' aanpak breed binnen Arcadis wegzetten en een leidende rol vervullen in het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten en Azië. Het huidige managementteam van EC Harris blijft in tact met Philip Youell als CEO, die lid wordt van het Senior Management Committee (SMC) van Arcadis.

Reacties