Subsidie Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen opent 1 april 2023

Per 1 april 2023 wijzigt de Subisidie Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen, waardoor alle eigenaren (m.u.v. woningcorporaties) van bestaande huurwoningen en monumentale huurwoningen in aanmerking komen voor deze regeling. Men kan dan subsidie aanvragen tot een maximum van 6.000 euro per huurwoning en 400.000 euro per verhuurder.

In deze moeilijke woningmarkt krijgen verhuurders veel te verduren. Stijgende kosten en rente, andere puntentelling, hogere overdrachtsbelasting en toekomstige wetgeving over energieverbruik van woningen. De verhuurbaarheid van woningen wordt mede bepaald door energiekosten. Om eigenaren van huurwoningen te helpen, stelt de overheid subsidie beschikbaar voor het isoleren van huurwoningen. Er is ook subsidie voor het toepassen van warmtepompen.

Subsidie Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen
De SVOH-regeling biedt steun voor verhuurders die bestaande huurwoningen verduurzamen. De subsidie kan worden aangevraagd voor isolatiemaatregelen, zoals isolatie en glas. Maar ook voor een energieadvies en onderhoudswerk wat in combinatie met de isolatiemaatregelen wordt uitgevoerd. U kunt subsidie aanvragen tot een maximum van 6.000 euro per huurwoning en 400.000 euro per verhuurder.

Per 1 april 2023 wijzigt deze subsidieregeling waardoor alle eigenaren (behalve woningcorporaties) van bestaande huurwoningen en monumentale huurwoningen in aanmerking komen voor de SVOH. Er wordt niet meer gekeken naar de huurprijs en het aantal huurwoningen die een eigenaar bezit. De SVOH-regeling biedt ook mogelijkheden voor monumentale huurwoningen, waar u bij andere regelingen zoals de SIM-regeling niet voor steun in aanmerking komt.

Er zijn een aantal voorwaarden die cruciaal zijn voor het beschikt krijgen van deze subsidie. Dit geldt voor grote én kleine projecten. Daarom is het verstandig om het traject tijdig te starten. Van Draeckeburgh kan u daar mee helpen en begeleiden. Neem gerust contact met ons op. U vindt de contactgegevens onder aan dit artikel.

Subsidiabele activiteiten
Er zijn drie categorieën waar u subsidie voor kunt krijgen. Dit kan voor energiebesparende en isolatiemaatregelen, voor onderhoud wat bijdraagt aan energiebesparing en voor het winnen van energieadvies. De subsidie is het meest interessant wanneer er ten minste twee isolatiemaatregelen worden genomen. Hieronder voorbeelden van subsidiabele activiteiten:

  • Spouwmuurisolatie;
  • Gevelisolatie;
  • Dakisolatie, zolder- of vlieringvloerisolatie;
  • Bodem- of vloerisolatie;
  • HR++ glas;
  • Triple glas (i.c.m. isolerend kozijn;
  • Kozijnpanelen (i.c.m. HR++ glas);
  • Kozijnpanelen (i.c.m. triple glas en isolerend kozijn);
  • Isolerende deuren;
  • Energiezuinig ventilatiesysteem;

Bij de onderhoudsmaatregelen die in aanmerking komen, moet u denken aan het aanschaffen en installeren/herstellen van een buitenkozijn van een deur of raam (niet bij triple glas) of het vervangen en installeren van een ventilatie box.

Energieadvies
Ook voor het inwinnen van een energieadvies kunt u subsidie krijgen. De voorwaarde is wel dat dit advies gegeven moet worden door een persoon die voldoet aan de eisen van de vakbekwaamheid ‘EPA-adviseur’. Het subsidiebedrag voor energieadvies is 75 procent van de factuur. Let op; er zit per aantal woningen wel een maximum aan deze vergoeding.

Voorwaarden
Zoals bij elke regeling zitten er ook voorwaarden aan de SVOH. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen aanvragen die groter of kleiner zijn dan 125.000 euro. Afhankelijk hiervan moet u voor of na de uitvoering de aanvraag indienen. Ook moeten de maatregelen binnen een bepaalde tijd worden uitgevoerd. Het is in geval van een groot óf klein project altijd verstandig om zo snel mogelijk het traject te starten.

Aanvraag indienen
De aanvragen voor de SVOH worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Het is daarom verstandig om niet te lang te wachten. Een aanvraag indienen is mogelijk vanaf 1 april 2023 tot en met 31 december 2025. Het subsidieplafond is vastgesteld op 152 miljoen euro.

Een soepel aanvraagtraject
Wilt u ook profiteren van deze regeling? Van Draeckeburgh staat voor u klaar. Neem gerust contact met Mitchell Gmelich op via mg@vdsf.nl of bel met +31 30 228 92 40.

 

 



 



Reacties


Laatste nieuws