JLL ziet 66% stijging beleggingen in NL bedrijfsruimtemarkt

In het eerste halfjaar van 2011 is circa € 367 miljoen belegd op de bedrijfsruimtemarkt in Nederland. In vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar betekent dit een stijging van 66%. Hiermee vertegenwoordigt de bedrijfsruimtemarkt momenteel 17% van het totale beleggingsvolume op de Nederlandse vastgoedmarkt. Dat blijkt uit het Europese onderzoek `European industrial real estate investment volumes hit €4.3 billion in H1 2011` van Jones Lang LaSalle.

De sterke toename van het beleggingsvolume voor bedrijfsruimte kwam voornamelijk tot stand door twee grootschalige portefeuilleverkopen. C1000 Vastgoed verkocht door middel van een sale-and-leaseback transactie zes van zijn distributiecentra aan W.P. Carey & Co voor € 155 miljoen. De tweede grote portefeuilleverkoop betrof zes verhuurde logistieke sites van Wereldhave aan het Belgische Warehouses De Pauw (WDP). WDP betaalde € 42 miljoen.

De aanhoudende interesse in logistiek vastgoed vanuit beleggers en de schaarste aan een goed beleggingsproduct hebben met name vorig jaar tot prijsstijgingen geleid in het prime-segment. De ontwikkelingspijplijn is momenteel klein. Hierdoor is te verwachten dat  aanvangsrendementen voor logistiek vastgoed binnen de belangrijke Nederlandse mainports nog licht gaan dalen. 

Reacties