Daling aantal bezichtigingen en overbiedingen in grote steden

De woningmarkt is in grote steden het laatste halfjaar van 2022 hard afgekoeld in vergelijking tot het eerste half jaar. Zo is te zien dat zowel het aantal bezichtigingen als het aantal overbiedingen sinds de zomer forst is teruggelopen. In de steden Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Den Haag is het aantal bezichtigingen en overbiedingen het hardst gedaald.

Het bieden boven de vraagprijs is gemiddeld met ruim 35% afgenomen ten opzichte van het eerste half jaar. In het eerste half jaar van 2022 werd er in 80% van de gevallen door kopers overboden. In de laatste zes maanden is dit nog maar bij 44% van de biedingen het geval. De kopers in Utrecht zijn in het laatste half jaar van 2022 het meest terughoudend geweest met overbieden. Zij bieden nog maar in 40% van de gevallen boven de vraagprijs.

Aantal bezichtigingen gedaald met 30%
Het aantal bezichtigingen is eveneens flink gedaald. Het is de negende maand op rij waar sprake is van een terugloop, echter is deze in de laatste zes maanden steeds harder gedaald. Tussen januari en juni waren er gemiddeld 11 bezichtigingen per woning in de vier grote steden. In de tweede helft van 2022 is dat aantal met 30% gedaald naar 8 bezichtigingen.

Het aantal bezichtigingen per woning is het hardst gedaald in Rotterdam. Daar zijn de bezichtigingen gehalveerd in de afgelopen zes maanden. Waar in het eerste half jaar een te koop staande woning veertien bezichtigingen trok, zijn dit er nu nog maar zeven. Deze daling van 50% is volgens een makelaar in Rotterdam vrij fors. De harde daling zal voornamelijk te maken hebben met gestegen rente en woonlasten. Hierdoor kunnen kopers minder lenen en zullen mensen minder snel op zoek zijn naar een nieuwe woning.

Over heel Nederland is het aantal bezichtigingen teruggelopen, niet alleen in de grote steden. Waar in 2021 het aantal bezichtigingen per woning nog een recordaantal van dertien was, ligt dit gemiddelde nu op negen bezichtigingen.

Uitzondering op de harde daling: Eindhoven
Opvallend is dat in Eindhoven de daling van het aantal bezichtigingen en overbiedingen minder hard terugloopt. In Eindhoven is het aantal bezichtigingen gedaald met 18%. Dit percentage ligt een stuk lager dan in andere grote steden. Dit is ook te zien bij het aantal overbiedingen in Eindhoven. In het eerste half jaar lag dit op 90%. In het laatste half jaar is dit 72% geworden, ook een daling van slechts 18%. Momenteel is er geen verklaring waarom Eindhoven een uitzondering is op de harde dalingen.

Minder jongeren willen verhuizen
Het is mogelijk dat de daling in het aantal jongeren dat wil verhuizen, te maken kan hebben met de dalingen van het aantal bezichtigingen en overbiedingen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is er een daling van 6% in de jongeren dat wilt verhuizen. Dit aantal was nog 26% in 2015, tegen 20% dit jaar. Tegelijkertijd is het aantal jongeren dat wilt verhuizen, maar geen woning kan vinden, meer dan verdubbeld. Zo was dit in 2015 nog 5%, tegen 11% dit jaar.

Het aandeel jongeren dat een huiswens heeft is het sterkst in de provincie Groningen. Daar wilt ruim 70% van de jongeren een eigen woning. In de provincie Zeeland ligt het aandeel het laagst, namelijk 55%. Onder het aantal jongeren dat een verhuiswens heeft, wilt 54% verhuizen naar een koopwoning. Slechts 46% zou genoegen nemen met een huurwoning.



Reacties


Laatste nieuws