Groene woonbuurt De Coulissen in Leidschendam-Voorburg voltooid

Groene woonbuurt De Coulissen in Leidschendam-Voorburg voltooid

De laatste villa's van het groene woonproject De Coulissen in Leidschendam-Voorburg zijn, nog voor de kerst, opgeleverd. In dit gloednieuwe gebied, ontwikkeld door Blauwhoed en uitgevoerd door ThuisinBouwen, voert de natuur de boventoon. Het project maakt onderdeel uit van de grotere gebiedsontwikkeling de Duivenvoordecorridor, gelegen tussen Leidschendam-Voorburg en Voorschoten. In de lente van 2023 wordt de openbare ruimte opgeleverd als de bomen en planten in bloei staan.

Wethouder wonen Bianca Bremer over de gebiedsontwikkeling: “Dit is een geslaagde ontwikkeling in de Duivenvoordecorridor. De gesaneerde kassen zijn vervangen door mooie duurzame woningen te midden van het groene landschap. Een fijne woonplek voor de nieuwe bewoners van De Coulissen maar ook de bezoekers kunnen via de mooie wandelpaden van dit bijzondere gebied genieten.”

Groen coulissen landschap
De strategische zichtlijnen in het landschapsontwerp en de doordachte positionering van woningen en buitenruimtes zorgen enerzijds voor samenhang in het plan. Anderzijds voor een eigen plek in de nieuwe buurt. Landschapsarchitect Andrew van Egmond en Antea Group hebben hier veel aandacht aan geschonken bij het landschapsontwerp.

Ook wordt met het landschapsontwerp de biodiversiteit in het gebied vergroot. Er zijn in het plan ruim 300 bomen geplant en er wordt een brede sloot en wadi aangelegd. In de wadi wordt overtollig regenwater opgevangen en kan het water beter infiltreren in de bodem. Het landschap is deels openbaar zodat elke passant van het nieuwe stuk natuur kan genieten. Zo is de natuur volop aanwezig én kan de bewoner zich verschuilen in het groen.

 

 

Unieke woonvilla's in de natuur
Samen met Zeinstra Verbeek Architecten en bouwpartner ThuisinBouwen hebben de bewoners hun eigen huis samengesteld. Deze samenwerking is belangrijk geweest om zowel een fijne woonomgeving als groen landschap te creëren die van meerwaarde is voor de natuur. De tien unieke woonvilla's zijn zo ontworpen dat ze opgaan in de natuur, zodat de woningen en de bewoners te gast zijn in het landschap. Natuurlijke tinten en materialen zoals grijs en grijs-geel metselwerk, verschillende houtsoorten en leipannen vormen de basis van de woningen. Toch is elke woning uniek en op maat gemaakt naar de woonbehoeftes van de individuele bewoners.

Gebiedsontwikkeling Duivenvoordecorridor
Het woonproject De Coulissen is het eerste in Leidschendam-Voorburg gelegen opgeleverde project van de grotere gebiedsontwikkeling genaamd de Duivenvoordecorridor. De Duivenvoordecorridor is het landelijk gebied tussen Leidschendam-Voorburg en Voorschoten. Het verbindt de polders van het Groene Hart met de duinen, het strand en de zee en is begrensd door de spoorlijn en de Vliet. Het gebied is uniek vanwege de cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten.

Reacties