Website rekent energiebesparing uit voor gebouweigenaren

Gebouweigenaren en (ver)huurders kunnen vanaf vandaag zelf berekenen hoeveel geld zij kunnen besparen met de inzet van energiezuinige verlichting. De Nederlandse Lichtassociatie (NLA) lanceert vandaag op de vakbeurs Elektrotechniek een online rekenmodule (www.verdiengeldmetbetereverlichting.nl) waarmee bezoekers direct kunnen zien wat de vervanging van lampen door energiezuinige alternatieven hen oplevert.

Na het afzetten van de investeringskosten tegen de opbrengsten kunnen geïnteresseerden de koe direct bij de hoorns vatten: de website bevat een compleet overzicht van verlichtingsspecialisten waarbij zij terecht kunnen.

De NLA ziet in de utiliteitsbouw nog een enorm besparingspotentieel als het gaat om verlichting. Om die reden heeft de NLA een speciale website ingericht, inclusief rekenmodule. Deze rekentool geeft in minder dan drie minuten inzicht in het bespaarpotentieel van kantoorverlichting. Doel is om professionele gebruikers, onder wie gebouweigenaren, (ver)huurders, makelaars en facilitair managers, de voordelen in te laten zien van het renoveren van verlichting.

Tijdens de recessie was de vervanging van kantoorverlichting bij veel gebouweigenaren een ondergeschoven kindje. Sinds het laatste kwartaal van 2010 ziet de NLA echter weer een positieve trend ontstaan. Het merendeel van de professionele gebruikers profiteert echter nog onvoldoende van energiezuinige lichtalternatieven. Vooral in kantoorpanden zijn lichtbronnen vaak enorme energieslurpers. Het vervangen van de huidige verlichting kan de energiekosten dan ook significant verlagen. Gemiddeld zelfs zo’n 30 tot 70%. Daarnaast kan het plaatsen van energiezuinige verlichting ervoor zorgen dat het pand een hoger energielabel krijgt, waardoor het pand in waarde stijgt.

Naast het informeren over de mogelijkheden van energiezuinige verlichting, informeert de website bezoekers ook over verantwoorde afvoer van verlichtingsbronnen tijdens renovatie. Oude tl-buizen, spaar- en ledlampen en bijbehorende armaturen kunnen namelijk uitstekend gerecycled worden en moeten daarom gescheiden worden ingeleverd. De NLA werkt hiervoor samen met Stichting LightRec, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige lampen en armaturen. Uitvoeringsorganisatie Wecycle haalt lampen en armaturen gratis op, mits er een voldoende hoeveelheid wordt aangeboden. Op de website van Wecycle is hierover meer informatie te vinden.

De NLA heeft de website ontwikkeld in het kader van de Taskforce Verlichting. De Taskforce Verlichting is in 2008 ingesteld om het ministerie van I&M (destijds VROM) te adviseren over de mogelijkheden om energie-efficiënte verlichting in Nederland gemeengoed te laten worden en richt zich op de sectoren ‘Openbare Verlichting’, ‘Utiliteitsbouw’ en de ‘Huishoudelijke sector’.

 

Reacties