Fraai oktoberweer nekt Open Huizen Dag

De Open Huizen Dag van de NVM trok op zaterdag 1 oktober door het zeer fraaie weer minder bezoekers (95.000) dan de editie in het voorjaar (130.000). Circa 1 op de drie huizen kreeg geen bezoekers over de vloer. Er was een recordaantal van bijna 56.000 woningen die bij NVM-makelaars te koop staan, vrij te bezichtigen. De volgende editie straat gepland op 31 maart 2012. Aankomende donderdag 6 oktober komt de NVM met haar derde kwartaal verkoopcijfers.

Potentiële kopers konden door het grote aantal deelnemende woningen thuis een route uitstippelen om vervolgens op hun gemak een aantal huizen bekijken. Niet elk huis kreeg overigens bezoek. Gemiddeld kreeg 1 op de 3 geen geïnteresseerde koper over de vloer. Daarvoor was het aanbod te groot en bovendien konden de kandidaat-kopers onmogelijk alle woningen bezichtigen. Bovendien wordt niet elke woning als aantrekkelijk ervaren. Uit de regionale bliksemenquête van de NVM bleek dat dit keer wel meer écht geïnteresseerden de huizen bezochten.

Mensen moeten zich door de moeilijke situatie op de woningmarkt meer inspannen om hun woning van de hand te doen. Deelname aan de NVM Open Huizen Dag is een uitgelezen middel om kopers te trekken. Verkopers die deelnemen aan de NVM Open Huizen Dag verkopen doorgaans hun huis sneller, omdat zij actiever zijn op de woningmarkt.

Doordat de huizen de laatste tijd goedkoper zijn geworden, is het met name voor starters momenteel interessant om een huis te kopen. De rentestand is aantrekkelijk en er kan gekozen worden uit een groot aanbod. Ook de verlaging van de overdrachtsbelasting is voor kopers een welkome kostenverlaging. Al met al is de afgelopen 6 maanden de koopkracht van de koper op de huizenmarkt met circa 10% toegenomen. Maar volgens NVM-voorzitter Ger Hukker is er meer nodig om het vertrouwen structureel te herstellen. “Rust op de woningmarkt is een belangrijke randvoorwaarde voor verder herstel. Die rust ontbreekt nog”, meent Hukker.



Reacties


Laatste nieuws