Belegger koopt samen met Rosenbaum monumentale panden aan Rokin en Dam

De Amsterdamse vastgoedbelegger Emmes Group heeft twee monumentale panden aangekocht in het hart van Amsterdam. De familie Rosenbaum wordt naast de Emmes Group mede-eigenaar van de panden. Een transactiesom is niet bekend gemaakt. Vorig jaar kocht Emmes al het complex Rokin Plaza.

Het betreft de twee statige panden van het Heredium-complex aan het Rokin en de Dam, de gebouwen “Industria” (foto) en “Instantia”. Industria is sinds 2001 een rijksmonument en wordt gezien als het meesterwerk van architect Foeke Kuipers. Het gebouw stamt uit 1915. Instantia is een gemeentelijk monument en is in 1913 gebouwd. Koper is bij deze transactie geadviseerd door Allen & Overy. Verkoper Heredium werd geadviseerd door Faddegon Real Estate.

“De filosofie van de Emmes Group is dat we gebouwen aankopen om te houden. Het gaat ons, in het bijzonder bij deze twee monumenten om optimalisatie en behoud. De panden moeten gerenoveerd worden en weer volledig verhuurd raken. Maar ook huidige huurders zoals de Industrieele Grote Club willen wij graag behouden,” aldus Alain Rosenbaum. De huurders van de panden zijn geïnformeerd over de overdracht.

De aankoop past prima bij de doelstellingen van project 1012, waarmee de gemeente Amsterdam verval in het hart van de stad wil terugdringen. Dat doet de gemeente onder meer door diversiteit en ondernemerschap in het gebied te stimuleren en te ondersteunen. De Emmes Group zoekt nog naar een invulling die past bij de doelstellingen van project 1012, en heeft daarbij nauw contact met de gemeente.

In 2010 heeft de Emmes Group ook het complex Rokin Plaza aangekocht, gelegen aan het Rokin en de Kalverstraat. “Wij zijn een bedrijf dat uitsluitend in hoogwaardig vastgoed investeert en we hebben daarbij een voorkeur voor onze historische thuisstad Amsterdam. Door dergelijke aankopen proberen wij ons steentje bij te dragen aan de economische ontwikkeling van de stad en in dit geval specifiek aan de doelstellingen van project 1012. Wij verwachten dat de ontwikkelingen in de komende jaren in dit deel van de stad een grote vlucht zullen nemen. Door middel van deze aankoop en optimalisering van deze panden hopen wij een aanzet in de goede richting te geven,” aldus Martin Smit, aandeelhouder van Emmes Group.

Reacties