Alle zaken die bij het aanvragen van een hypotheek horen

Heb je een woning gevonden waar je op slag verliefd op bent geworden? Dan is de kans aanwezig dat je een bod uit wilt brengen. Voordat je dit doet, moet je eerst weten of je de woning kunt betalen. Is dit het geval en wordt jouw bod geaccepteerd? Dan moet je een hypotheek aanvragen.

Voordat je dit doet, ben je vast en zeker benieuwd wat er bij het aanvragen van een hypotheek komt kijken. In deze tekst zetten wij alle zaken voor je op een rijtje.

Ga op zoek naar de beste hypotheek
Voor het aanvragen van een hypotheek richt jij je tot een geldverstrekker. Dit kan een bank zijn, maar ook een online partij. Het vinden van een geldverstrekker is niet bepaald lastig, want er zijn er behoorlijk veel. Het is alleen niet verstandig om een hypotheek af te sluiten bij de eerste beste geldverstrekker. Waarom niet? Omdat de kans klein is dat dit de beste geldverstrekker is. Vergelijk daarom altijd verschillende geldverstrekkers met elkaar voordat je de knoop doorhakt. Voor het maken van een vergelijking kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken. Zo lukt het je om de beste geldverstrekker te vinden zonder dat je hier veel tijd en moeite in hoeft te steken.

Zorg dat je over de juiste documenten beschikt
Heb je de beste hypotheek gevonden? Dan wordt het de hoogste tijd om een aanvraag in te dienen. Bij het indienen van een aanvraag heb je verschillende documenten nodig. Om ervoor te zorgen dat je niet onnodig veel tijd kwijt bent aan een hypotheek aanvragen, is het handig om deze documenten bij de hand te hebben. Daarom zetten wij hier de belangrijkste documenten die je nodig hebt voor een hypotheekaanvraag op een rijtje. Let op: het kan zijn dat een geldverstrekker nog meer documenten nodig heeft voordat je daadwerkelijk een hypotheek aan kunt vragen.

- ID-kaart of paspoort
- Recente loonstrook
- Werkgeversverklaring van maximaal drie maanden oud of UWV-verzekeringsbericht
- Overzicht en polissen van de verzekeringen die je op dit moment hebt lopen
- Gevalideerd taxatierapport van maximaal zes maanden oud
- Kopie van de koopakte
- Contactgegevens van de notaris

Wel of geen overlijdensrisicoverzekering?
Tegelijkertijd met een hypotheek kun je ook een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Maar waarvoor is een overlijdensrisicoverzekering verplicht? In ieder geval niet (meer) voor een hypotheek. Vroeger was dit wel het geval voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Vandaar dat je niet per se een ORV af hoeft te sluiten bij een hypotheek.

Alhoewel het niet verplicht is, is een overlijdensrisicoverzekering voor je hypotheek wel het overwegen waard. Deze verzekering geeft je namelijk zekerheid dat (een deel van) de hypotheek ook na overlijden kan worden afgelost. Als de persoon van wie het leven verzekerd is met een ORV tijdens de looptijd van deze verzekering overlijdt, ontvangen de nabestaanden het verzekerde bedrag eenmalig als uitkering. Dit geld kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. De uitkering van een ORV mag ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een studie voor de kinderen te betalen of de kosten van kinderopvang mee te dekken.



Reacties


Laatste nieuws