‘Wij zijn het Rijkswaterstaat van het dataverkeer’

“Gestandaardiseerde data-uitwisseling helpt om financieringen een stuk sneller te regelen”, zegt Jos Jonkers CEO bij SBR Nexus. SBR Nexus ontwikkelt en beheert marktstandaarden voor het uitwisselen van zakelijke data tussen bedrijven, organisaties en financiële instellingen. “Wat wij doen is zorgen dat enerzijds iedereen in de keten dezelfde taal spreekt en anderzijds iedereen het erover eens is welke informatie partijen moeten uitwisselen vult Hugo Wouda, productmanager real estate, aan.” Een gesprek over wat Jonkers noemt ‘het Rijkswaterstaat van het dataverkeer.’

SBR Nexus is door ABN ARMO, ING en Rabobank in het leven geroepen. SBR staat voor standard business reporting. Een werkgroep met vertegenwoordigers vanuit de drie banken bogen zich over het standaardiseren van financieringsaanvragen. “Dit”, zo legt Jonkers uit, “vanuit het idee dat er wel heel veel papierwerk bij kwam kijken. Dan bleek niet helemaal duidelijk wat nu de informatiebehoefte precies was en moest de aanvrager met aanvullingen komen. Omdat je pdf’s niet kon inlezen, moest je flink wat overtypen. Dat maakte het proces best wel lastig.” Wouda: “Daarbij komt nog dat vastgoedeigenaren vaak bij meerdere banken een financieringsaanvraag doen dus dit vaker moeten aanleveren."

Onafhankelijk
Het standaardiseren van dataprocessen kreeg langzaam maar zeker gestalte en vier jaar geleden zag met de grootbanken als eigenaren vastgoeddata binnen SBR Nexus het licht. “Wij zijn onafhankelijk en werken zonder winstoogmerk”, benadrukt Jonkers. Het tweetal geeft aan dat wat SBR Nexus doet neerkomt op het overbrengen van informatie van A naar B maar dan wel volgens de afgesproken standaard. Wouda: “Ik vergelijk de uitwisseling van data vaak met iDEAL, toevallig ook een bankproduct. Eigenlijk is het enige wat je van iDEAL ziet is dat je bij een aankoop op internet moet aangeven bij welke bank je zit. Vervolgens zorgt iDEAL voor de uitwisseling van de betaling. In die zin doen wij dat niet anders. Men geeft aan waar de data naar toe moet en vervolgens brengen wij de uitwisseling conform de afgesproken standaarden tot stand. Wat er precies achter iDEAL zit weet je als gebruiker niet. Maar bij ons zijn ook afspraken gemaakt met alle grote financiers over welke informatie zij nodig hebben en veel techniek die controleert of de aangeleverde bestanden aan de standaard voldoen.”



Reacties


Laatste nieuws