Unibail-Rodamco ontvangt groene, IVBN-leden krijgen Gouden Baksteen 2011

Op het 20e Vastgoedsymposium van Jones Lang LaSalle, dat vandaag plaatsvond in het Kurhaus in Scheveningen, heeft Jones Lang LaSalle Unibail-Rodamco uitgeroepen tot ‘meest duurzame vastgoedbelegger van het jaar’. Unibail-Rodamco ontving uit handen van Eric de Clercq Zubli, CEO Jones Lang LaSalle Nederland, de Groene Baksteen. Direct daarna is de Gouden Baksteen door Marijn Snijders, CCO van Jones Lang LaSalle Nederland, uitgereikt aan de leden van IVBN, de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland.

Normaal gesproken wordt de Gouden Baksteen uitgereikt aan een door de beleggers uit het onderzoek genomineerde belegger. Ter gelegenheid van het 20e jubileum van het symposium, dat het thema ‘Generations in Real Estate’ droeg, is hierop voor dit jaar een uitzondering gemaakt.

De Groene Baksteen is onderdeel van het jaarlijkse onderzoek naar het vastgoedbeleggingsbeleid van institutionele beleggers en vastgoedfondsen in Nederland. Sinds dit jaar is de prijs ook gekoppeld aan de resultaten van de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB). De resultaten voor de Nederlandse deelnemers aan deze benchmark van duurzaamheidbeleid en duurzaamheidinitiatieven van institutionele beleggers en vastgoedfondsen, vormen de basis voor de nominatie van de winnaar van de Groene Baksteen. Hiermee benadrukt Jones Lang LaSalle de onafhankelijke keuze van de winnaar. Aan de prijs is een Ginkgo Biloba boom verbonden, die de winnaar kan planten bij zijn kantoor. Deze boom is efficiënt in energieverbruik en is daarmee een passend symbool voor deze prijs voor duurzaamheid.

Uit de GRESB-resultaten blijkt dat Unibail-Rodamco op het gebied van Management & Policy met 87% ruim boven de Nederlandse deelnemers eindigt. Zowel op gebied van beleid, strategie en analyse scoort Unibail-Rodamco bijzonder hoog. Bovendien wordt sociale duurzaamheid (omgeving, natuur, milieu, klimaat, et cetera.) eveneens uitgebreid meegenomen. Op het gebied van implementatie en het meten van duurzaamheidsprestaties onderscheidt Unibail-Rodamco zich met 63% ruimschoots ten opzichte van het Nederlandse gemiddelde (16%) en verreweg de meeste Nederlands deelnemers. In de benchmark van GRESB eindigt Unibail-Rodamco wereldwijd op de 28e plaats van 340 deelnemers, in Europa staan zij op de 10e plaats van 195 deelnemers. Van alle 70 deelnemende beursgenoteerde vastgoedfondsen wereldwijd staat Unibail-Rodamco op de 8e plaats.

Het toenemende belang van duurzaamheid voor institutionele beleggers is ook dit jaar terug te zien in de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar het beleggingsbeleid van Nederlandse institutionele beleggers en vastgoedfondsen, dat Jones Lang LaSalle vandaag in het Kurhaus heeft gepresenteerd. Opvallend is dat dit jaar alle aan het onderzoek deelnemende institutionele beleggers en vastgoedfondsen investeren in duurzaamheid. Afgelopen jaar was dit nog 85%. Duurzaamheid is dus duidelijk hoger op de agenda van de vastgoedsector gekomen en een onontkoombare ontwikkeling geworden. De belangrijkste reden om te investeren in duurzaamheid is positieve waardeontwikkeling of waardebehoud van het vastgoed. Daarnaast blijkt imago een belangrijke reden, net als een concrete vraag naar duurzaamheid door de eindgebruikers. Besparing op energielasten - afgelopen jaar nog een belangrijke reden - is dit jaar van minder belang voor het investeren in duurzame toepassingen. Beleggers verwachten, zo blijkt uit het onderzoek, dat het stimuleren van duurzaamheid niet alleen een zaak is voor de overheid, maar ook voortkomt uit verdergaande doelstellingen van eindgebruikers in maatschappelijk verantwoord ondernemen en door de toenemende vraag naar duurzame beleggingsproducten van eindbeleggers zoals pensioenfondsen.

Met de uitreiking van de Gouden Baksteen aan de leden van IVBN symboliseert Jones Lang LaSalle het compliment dat zij alle institutionele beleggers en vastgoedfondsen wil maken over hun gedegen prestaties over de afgelopen 20 jaar. In plaats van een ‘Vastgoedbelegger van het jaar’ mogen alle institutionele beleggers en vastgoedfondsen zich een jaar lang ‘Vastgoedbelegger van het jaar’ noemen. Hans Copier, voorzitter van IVBN ontving de prijs uit handen van Marijn Snijders, CCO Jones Lang LaSalle Nederland.

Aan de prijs is een geldbedrag van € 5.000 gekoppeld dat de winnaar kan besteden aan een door hem gekozen doel. Copier liet weten dat het geldbedrag van € 5000 door IVBN wordt verdubbeld en wordt aangewend voor onderzoek. IVBN wil de innovatie in de Nederlandse markt stimuleren en wil in samenwerking met de wetenschap onderzoek doen naar hoe de professionele vastgoedbeleggingssector een bijdrage kan leveren aan de Nederlandse economie.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022