Tegenvallende julimaand voor de Nederlandse detailhandel

Ondanks dat het gebrek aan zonneschijn in de afgelopen maand juli normaliter goed zou moeten uitpakken voor de winkelsector is die maand toch een tegenvaller gebleken. Zo berekende het CBS dat de maand juli voor een omzetdaling van 0,7% zorgde.

De omzetdaling is samengesteld uit een 3,5% lager volume bij een prijsstijging van 2,9%. De omzetdaling was toe te schrijven aan een minder gunstige samenstelling van de koopdagen. Ten opzichte van vorig jaar telde juli een donderdag minder en een zondag meer. Na correctie hiervoor resulteert een omzetgroei van ongeveer 2 procent. De krimp van het volume is dan bijna 1 procent. De winkels in voedings- en genotmiddelen realiseerden in juli bijna 3 procent minder omzet. Dit kwam vooral door een volumekrimp van ongeveer 5 procent. De prijzen waren 2 procent hoger. Daarbij had het koopdagpatroon veel invloed. Na koopdagcorrectie boekten de winkels 1 procent meer omzet.

De omzet van de non-foodwinkels was circa 1 procent lager dan een jaar eerder. Ook hier waren de prijzen hoger en was het volume kleiner. Vooral de drogisterijen, doe-het-zelfwinkels en winkels in huishoudelijke artikelen kampten met omzetverlies. Winkels in bovenkleding, consumentenelektronica en woninginrichtingartikelen noteerden echter een omzetstijging. De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels nam met bijna 7 procent toe. Tankstations boekten 4 procent meer omzet, ondanks een volumedaling, aldus het CBS.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022