Vastgoedprofessionals zoeken vaker baan in het publieke domein

Goede ontwikkeling want er staan 6.000 vacatures open

Met Jaron Bollegraaf en Robbert Jan Meerman sprak VJ over het belang van sectorspecifieke werving en selectie van vastgoedpersoneel. De twee compagnons vormen de drijvende kracht achter het nieuwe Solid Public, dat gepassioneerde professionals werft voor vastgoedvacatures binnen de publieke sector. Wat heeft hen doen besluiten om juist voor deze sector een nieuw bedrijfsonderdeel op te zetten?

Bollegraaf: “Evenals de private partijen heeft ook de publieke sector te maken met heel veel vastgoedopgaves en daarnaast een tekort aan mensen die dit moeten gaan uitvoeren. De komende jaren zijn er meer dan ooit professionals nodig om Nederland leefbaar te houden. Onlangs nog bleek uit onderzoek dat er een tekort is van 6.000 medewerkers in alle lagen van de organisaties, wil de overheid de woningbouwafspraken voor 2030 halen. Maar ook zijn er vastgoedprofessionals nodig voor de bouw en onderhoud van bestaande gebouwen met een maatschappelijke-, sociale - of overheidsfunctie. Daaronder vallen bij ons ook woningcorporaties, zorginstellingen en onderwijs. De publieke sector heeft baat bij een andere aanpak bij het vinden van goed personeel dan commerciële partijen. Dat begrijpen wij ook en hebben daarom besloten we bij Solid Recruitment hier een nieuw bedrijfsonderdeel voor op te zetten, en dat is Solid Public geworden. De huidige onzekerheid in de markt draagt er tevens aan bij dat professionals vaker interesse hebben in de publieke sector."

Maatschappelijk betrokken
Meerman vult aan: “Werken bij een instantie met een maatschappelijke verantwoordelijkheid is geen jas die iedereen past. Wij willen de juiste baan vinden voor mensen die écht het verschil voor Nederland willen maken. Mensen die zich betrokken voelen en door het werk dat zij leveren direct of indirect iets kunnen betekenen voor anderen of voor andere generaties. Daarom bieden wij ook de mogelijkheid om een open sollicitatie te sturen, dan gaan wij op zoek naar een passende opdrachtgever.”

Bruggenbouwer
Solid Public en Solid Recruitment komen voort uit de Solid Group, dat in 2003 werd opgericht. Het bedrijf is gespecialiseerd in werving & selectie als het vervullen van interim opdrachten en detachering en zal die diensten nu dus ook gaan aanbieden aan de publieke sector.

“Met Solid Recruitment hebben we in bijna twee decennia een mooi netwerk met beschikbare kandidaten opgebouwd, die wij ook vastgoedvacatures van Solid Public onder de aandacht kunnen brengen.  Wij streven bij Solid Public naar een zo divers mogelijk netwerk van kandidaten. Want de ervaring leert dat hoe meer diversiteit binnen het team, des te beter de resultaten”, vertelt oprichter Bollegraaf.

Maar de sector staat er toch enigszins om bekend dat ze voornamelijk mensen willen aannemen met ervaring in de sector. Hoe ervaart men dat bij Solid Public? Meerman: “Dat was misschien vroeger zo, maar de bedrijven in het publieke domein zijn in de loop der jaren ook in gaan zien dat mensen met ervaring in de commerciële sectoren vaak ook voor een frisse blik zorgen. Solid Public wil graag de bruggenbouwer zijn tussen de commerciële werknemer die meer voldoening wil halen uit het werk en onze opdrachtgevers. De publieke sector streeft naar diversiteit en inclusiviteit en wil dat ook reflecteren in hun aannamebeleid. ”

Het aantrekken van vastgoedexperts uit de commerciële wereld kan ook als voordeel hebben dat er sneller geschakeld kan worden tussen verschillende partijen, doordat er vertaalslag tussen bijvoorbeeld marktpartijen en de gemeente gemaakt kan worden als een medewerker beide ‘talen’ begrijpt en spreekt.

Op zoek naar meer consultants
Solid Public is in september 2022 van start gegaan. Wat zijn de eerste bevindingen? “We hebben de eerste opdrachten al mogen ontvangen en er zitten er nog een aantal in de pipeline.  Wij merken dat er een groot tekort aan personeel binnen de projectontwikkeling en het asset management is. En om aan de groeiende vraag naar passend personeel te kunnen blijven voldoen, zoeken wij voor Solid Public zelf ook nog consultants, die net als onze kandidaten, op hun eigen manier willen bijdragen aan een beter Nederland”, aldus Meerman tot besluit.

Foto: Jaron Bollegraaf en Robbert Jan Meerman, in het Solid kantoor op Rotterdam-The Hague airport.



Reacties


Laatste nieuws