Bnext.nl hubs: een plek vol sociale kansen en circulaire bouwmaterialen

Vastgoedjournaal was onlangs op bezoek bij de circulaire hub van Bnext.nl in Utrecht, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen zich te ontwikkelen en door te stromen naar andere divisies binnen het moederbedrijf, dat tot voor kort Beelen.nl heette. VJ sprak hierover met Axel Hendriks, commercieel directeur van Bnext.nl sloopwerken en Bnext.nl Hubs. Hij vertelt onder andere over hoe zij nieuw personeel zelf opleiden via een uniek traject waar alle betrokken partijen de vruchten van kunnen plukken.

“Onze eerste circulaire hub openden wij in Amsterdam in nauwe samenwerking met impactpartner Level5, die medewerkers van de hub begeleidt. Op deze locatie wordt samen met ontwerpers, studenten en Level5 gewerkt aan nieuwe (ontwerp)toepassingen voor reststromen afkomstig uit ontmanteling, sloop en bouw. Op deze hub ligt de grootste focus op het sociale aspect. In Utrecht ligt de nadruk meer op de productie van hergebruikte materialen.”

Handen tekort? Dan maar zelf een opleiding creëren
Dat men in alle lagen van de bouw momenteel letterlijk en figuurlijk handen tekort komt, is ook iets dat men bij Bnext.nl zag. “Wij hebben toen besloten om zelf een opleidingstraject te starten, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen  om zich te ontwikkelen en indien zij dat willen, intern kunnen doorstromen naar onze sloop-, recyclings- of inzamelactiviteiten.” Hendriks benadrukt dat werken op de hub niet voor iedereen is weggelegd. “Het is vroeg op en je bent de hele dag fysiek in de weer. Dit type werk past lang niet iedereen. Het komt nog wel eens voor dat werknemers na de selectieprocedure alsnog besluiten zich uit het proces terug te trekken. Maar daarna is het verloop klein. Iedereen die blijft, leert  op de hub de basisvaardigheden die komen kijken bij ontmanteling en staat aan de basis van de productie van hergebruikt hout. Binnen drie maanden ontvangt nagenoeg iedereen een VCA-diploma en gaan zij daarna een aantal maanden mee met de demontage teams  op de verschillende locaties die wij moeten ontmantelen. Dat kunnen woningen zijn, maar ook hele treinstellen.”

Materialenpaspoort voor de eigenaar
Op de circulaire hub in Utrecht worden uit gebruikt hout nieuwe bouwmaterialen verwaardigd. “Het hout dat wij hier bewerken is volledig gecertificeerd en kwalitatief gelijk, of in sommige gevallen nog beter, dan nieuwe materialen. Hout werkt altijd, uitgewerkt hout bestaat niet. Maar als het gebruikte hout al jaren goed droog is, zal dit beter verwerkt kunnen worden.”

We merken echt dat de term ‘circulariteit’ heel snel transformeert van een kreet naar iets concreets.

Bnext.nl richt zich overigens niet alleen op het hout tijdens de ontmanteling. Het object kan worden opgedeeld in drie stromen: 

  • Materialen die geschikt zijn voor direct hergebruik, zoals keukenblokken en dakpannen.
  • Ruwe materialen die niet direct geschikt zijn voor hergebruik maar wel geschikt gemaakt kunnen worden. Denk hierbij aan hout, gips en plafondplaten.
  • Volledige recyclebare producten zoals beton, stalen balken enz.

Wanneer een eigenaar opdracht geeft om het pand te ontmantelen maakt Bnext.nl met een zelf ontwikkelde app een volledige inventarisatie met daarin alle materialen uit het pand. De (financiële) opbrengsten van het hoogwaardig hergebruik komen uiteraard ten goede aan de opdrachtgever.

Digitalisatie
Alle materialen die door Bnext.nl weer in de roulatie worden gebracht zijn dus terug te vinden in een materialenpaspoort, zodat men altijd kan zien waar het eerder voor is gebruikt. Hierover zegt Hendriks: “We merken echt dat de term ‘circulariteit’ heel snel transformeert van een kreet naar iets concreets. Digitalisatie wordt nu ingezet voor het maken van een materialenpaspoort. Wij kijken anders naar een pand dan bijvoorbeeld de makers van een ‘digital twin’. Als verwerker van afval- en ontmantelingsstromen zijn we veel meer gericht op de materialen ín het object en – niet geheel onbelangrijk - hoe deze zijn bevestigd. Een compleet materialenpaspoort geeft ook een overzicht van de C02 impact. Dit kan in veel gevallen een positief effect hebben op bepaalde besluiten. Een lage C02 footprint kan soms net het duwtje in de goede richting geven omdat beslissers hier steeds meer waarde aan hechten.” Als voorbeeld noemt Hendriks de demontage en hergebruik van de houten dakkap van een pand van EDGE. Deze is ontmanteld en later weer opgebouwd bij een manege in het oosten van het land. “Demontage en hergebruik is niet altijd de meest makkelijke route, maar wel een eentje waarvan men steeds vaker het belang ziet.”

Ook ziet Hendriks dat bij tenders voor nieuwbouw steeds vaker wordt gevraagd naar de ontmantelingsplannen en de afvoer van de restproducten tijdens de sloop van een oud pand. “Kom je aan met een plan waarbij je zowel je steentje bijdraagt aan de circulariteit als ook aan het sociale aspect op onze hubs, dan maak je een grotere kans op het winnen van de tender dan wanneer je alles lukraak naar de stort zou brengen”, zegt Hendriks.

Locatie is van belang
Bij Bnext.nl draait circulariteit dus zowel om de materialen als om mensen. “Met onze hubs willen we dichtbij de ontmantelingsprojecten zitten en ook goed bereikbaar zijn voor onze medewerkers en afnemers van de bouwmaterialen. In Utrecht delen we het terrein met VolkerWessels. We zouden allebei graag willen uitbreiden, maar dat is op deze locatie niet mogelijk. De gemeente ziet dit, mede vanwege de verschillende toegevoegde waardes van ons werk, graag gebeuren maar is helaas niet staat om ons geschikte grond in de omgeving aan te bieden. Maar we houden onze oren en ogen open.”

Hendriks en zijn hubs zien volop circulaire kansen. Zo is hij in gesprek met woningcorporaties over het onderwerp ‘inwoners uit de wijk persoonlijk betrekken bij grootschalige renovatieprojecten’. Bnext.nl zou hierin willen begeleiden. Waarom zouden corporaties hiervoor kiezen, vragen we Hendriks tot besluit? “Als inwoners zelf iets aan hun woning of wijk kunnen bijdragen, zullen zij er in de toekomst veel beter mee omgaan.” Hopelijk kan een eerste pilot binnenkort plaatsvinden. Uiteraard zal Vastgoedjournaal u hiervan op de hoogte houden.

Voor meer informatie over Bnext.nl Hubs kan men terecht op www.bnext.nl of mailen naar ahendriks@bnext.nl



Reacties


Laatste nieuws