VolkerWessels boekt beter resultaat maar blijft zorgelijk over vastgoedmarkt

Bouwer/ontwikkelaar VolkerWessels heeft in moeilijke economische omstandigheden de rug recht kunnen houden. Behalve een omzetstijging steeg ook de nettowinst en de orderportefeuille in het eerste halfjaar van 2011. Volgens de bouwer blijft de woningmarkt in Nederland nog erg lastig door de strengere regels voor de hypotheekverstrekking, de onzekerheid over de hypotheekrente aftrek en het verminderde consumentenvertrouwen.

In cijfers: de omzet van VolkerWessels steeg met 12% tot €2,1 mrd in H1 2011 waarbij de nettowinst steeg tot €24,4 mln (H1 2010: €18,6 mln). De ordeportefeuille klom 11% tot €5,7 mrd.

Positief effect overdrachtsbelasting nog niet vast te stellen

VolkerWessels in haar halfjaarbericht: “De woningmarkt heeft nog geen verbetering laten zien ten opzichte van 2010. De zwakke economie, de strengere regels voor hypotheekverstrekking, onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek en een verminderd consumentenvertrouwen hebben hun weerslag op de verkoop van het aantal woningen. Het positieve effect van de verlaagde overdrachtsbelasting op de doorstroming is nog niet vast te stellen. In de eerste 6 maanden van 2011 zijn door VolkerWessels 537 woningen verkocht (1e halfjaar 2010: 847). Het aantal onverkochte woningen in aanbouw daalde naar 400 (ultimo 2010: 459). Het aantal opgeleverde onverkochte woningen steeg naar 91 woningen (ultimo 2010: 46). De vraag naar woningen met een goede prijs-kwaliteitverhouding is echter nog onverminderd substantieel.”

“De inspanningen op het gebied van duurzaamheid werden onverminderd voortgezet. In juni heeft één van onze bouwbedrijven Veluwezoom Verkerk als eerste Nederlandse bouwonderneming het PassiefBouwenKeur certificaat voor de nieuwbouw van sociale huurwoningen ontvangen. De vraag naar woningen voor senioren en zorgwoningen neemt merkbaar toe. VolkerWessels speelt daarop in met haar succesvolle concept PlusWonen, een woonconcept dat lage kosten combineert met duurzaamheid, snelle bouwtijd, flexibiliteit en lage faalkosten. Bovendien zet VolkerWessels bij haar projecten in op een grotere keuzevrijheid voor consumenten en een nog betere service en dienstverlening. Door voortdurend te innoveren en naar de markt te luisteren, wil VolkerWessels zich met dit flexibele en betaalbare bouwconcept blijvend onderscheiden, zowel voor grondgebonden woningen als appartementen.”

Midreth en overname projecten van ING Real Estate

“Begin dit jaar heeft VolkerWessels een aantal projecten en een deel van het personeel overgenomen van bouwbedrijf Midreth, waaronder het project Stedelijk Museum - zie foto - te Amsterdam. De nieuwe contouren van het Museum worden steeds beter zichtbaar. De eerste panelen van de gevel-in-aanbouw zijn inmiddels bevestigd. Daarnaast is overeenstemming bereikt met ING Real Estate Development omtrent de overname van een 12-tal ontwikkelingsprojecten in Zuid-Limburg uit de portefeuille van ING-dochter 3W.”

“Werkmaatschappijen Boele & van Eesteren en G&S Bouw gaan samen met ontwikkelaar NS Poort het stadkantoor Utrecht realiseren. Stadskantoor Utrecht omvat 66.000 m2 en is een van de grootste gebouwen die de komende drie jaar worden gebouwd in Nederland.”

“De resultaten in het segment Industriebouw zijn net als vorig jaar goed te noemen. Onlangs is de opdracht verkregen voor de afbouw van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Deze opdracht, met een omvang van circa € 270 miljoen in totaal voor de partners, is opnieuw een belangrijke stap in de realisatie van de Noord/Zuidlijn.”

Kantorenmarkt blijft zwak

“De kantorenmarkt blijft onveranderd zwak en de vrees bestaat dat de marktsituatie nog verder zal verslechteren. VolkerWessels is op verschillende plaatsen betrokken bij initiatieven voor het hergebruik en verduurzaming van bestaande kantoorgebouwen en levert op die wijze een bijdrage aan het aanbod van voordelig geprijsd duurzaam vastgoed. Eén van onze werkmaatschappijen maakt deel uit van de bouwcombinatie Grolsch Veste, die de uitbreiding van het FC Twente Stadion realiseert. Tijdens de werkzaamheden is een deel van het dak ingestort. De Raad van Bestuur van VolkerWessels spreekt nogmaals haar medeleven uit met de nabestaanden van de slachtoffers en betuigt haar steun aan alle andere betrokkenen bij deze tragische gebeurtenis.”Reacties


Laatste nieuws