Accountant verliest RA-titel na debacle met vastgoed

Een registeraccountant uit Zeist wordt voor tien jaar doorgehaald uit het NIVRA-register. Dat heeft de Accountantskamer, de tuchtorganisatie voor accountants, bepaald naar aanleiding van een klacht van een cliënt van hem, die samen met de accountant belegde in studentenpanden.

De zaak is opgeworpen door het vakblad Accountancynieuws. De klager is schilder van beroep en was met zijn afbouwbedrijf cliënt van de accountant, toen deze hem een lucratief voorstel deed. Beleggen in studentenpanden, dat zou volgens de accountant een ‘gouden handel’ zijn. Ze sloten een deal om in zaken te gaan en kochten in de periode van 2002 tot 2008 25 panden aan. De schilder zou zorgen voor de benodigde verbouwingen, de RA voor alle financiële en juridische rompslomp.

De samenwerking tussen de accountant en de cliënt strandde om allerlei redenen. De Accountantskamer rekent het de RA zwaar aan dat hij zijn rol als openbaar accountant heeft verzaakt. Ook heeft hij nagelaten de samenwerking met de schilder op schrift te stellen. Daarnaast heeft hij toegestaan dat allerlei verbouwingen zwart werden uitgevoerd. Daarom heeft de tuchtorganisatie besloten tot doorhaling in het accountantsregister voor tien jaar, de zwaarst denkbare tuchtmaatregel.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022