Kleine omzetgroei bouw door kwakkelende huizenmarkt en lege kantoren

Ondanks alle negatieve geluiden uit de bouwsector blijkt dat na een zeer teleurstellend verlopen 2010 de bouw (exclusief projectontwikkelaars) zich in het eerste halfjaar van 2011 enigszins heeft hersteld. Dat meldt het CBS vandaag in een eigen berekening.

Gestimuleerd door het zachte winterweer steeg de bouwomzet in de eerste zes maanden van 2011 met 6 procent. In 2010 kromp de omzet nog met bijna 9 procent. De omzetgroei deed zich in alle sectoren van de bouw voor. Het kleinst was de omzetgroei in de burgerlijke en utiliteitsbouw. Onder meer de kwakkelende huizenmarkt en de leegstand van kantoren waren hier debet aan, aldus het CBS.

De bedrijven die huizen, kantoren, ziekenhuizen en dergelijke bouwen hebben in de eerste helft van 2011 bijna 5 procent omzetstijging gehaald. Deze groei kwam vooral in het eerste kwartaal van 2011 tot stand toen er door het zachte winterweer ruim 13 procent meer uren kon worden gewerkt. De omzet steeg hierdoor in het eerste kwartaal met bijna 10 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de omzetstijging nog amper 1 procent.

In 2011 kwam een eind aan de onafgebroken reeks van omzetdalingen sinds het eerste kwartaal van 2009, toen de gevolgen van de economische crisis voor het eerst in de burgerlijke- en utiliteitsbouw zichtbaar werden. Met een omzetaandeel van 40 procent is de burgerlijke- en utiliteitsbouw veruit de grootste branche in de bouw.

Het is volgens het CBS nog onduidelijk welke richting de omzetontwikkeling in de bouw uit zal gaan. De signalen zijn niet eenduidig. Zo daalde de waarde van nieuwe opdrachten voor architecten in het eerste kwartaal van 2011 met ruim 10 procent, terwijl de totale bouwsom van verleende bouwvergunningen voor de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen met bijna 25 procent steeg. De verkoop van bestaande koopwoningen trok in de eerste helft van 2011 niet aan. Het aantal verkochte woningen daalde met bijna 3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010.

 

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022