Delftse Poort: Gebruikers verlangen optimale connectiviteit

Kantoorgebouw Delftse Poort in Rotterdam zet de standaard in connectiviteit en digitale infrastructuur. Het is het eerste kantoorgebouw in de Benelux met een WiredScore Platinum-certificaat. “Zo geven wij onze gebruikers de garantie dat ze optimaal worden gefaciliteerd op het gebied van connectiviteit en alles wat daaraan gerelateerd is”, zegt asset manager Julien Waelen van CBRE Investment Management.

“WiredScore toetst heel gedetailleerd op meer dan dertig verschillende criteria de kwaliteit en veerkracht van de digitale infrastructuur van een gebouw, zoals mobiele dekking of de keuze van internetproviders,” zegt Stephan Waldram, WiredScore Accredited Professional van Building Connect. “Betrouwbare glasvezelverbindingen zijn onmisbaar in een modern kantoorgebouw. Wij kijken daarom naar het aantal invoerpunten: hoe meer, hoe beter. We onderzoeken vervolgens de verbinding met de verdiepingsvloeren. Bieden leidingschachten voldoende ruimte? Gelukkig is dat in Delftse Poort heel goed geregeld.”

Platinum-label
Twee jaar geleden werd Delftse Poort al WiredScore Gold gecertificeerd en onlangs is de hoogste trede bereikt: Platinum. “De

informatievoorziening voor gebruikers over de connectiviteit is in die periode verder verbeterd, onder meer met behulp van een ‘connectivity guide’. Ook is de kwaliteit en veiligheid van installatieruimten, stijgpunten en schachten nog beter geborgd. Huurders hebben vrijheid in keuze van provider voor internet en (mobiele) telefonie, er is geen sprake van gedwongen winkelnering. De mobiele dekking is optimaal te realiseren door meerdere providers. Het gebouw is bovendien goed aanpasbaar aan toekomstige technologieën. Al die onderdelen zijn belangrijk voor het realiseren van de beste connectiviteit,” aldus Waldram.

Waelen vult aan. “Veiligheid is een ontzettend belangrijk aspect. Het mag niet zo zijn dat iedereen zo maar een schacht of een installatieruimte kan openen. Het verkrijgen van toegang tot die voorzieningen is om die reden in protocollen vastgelegd.” Volgens Waldram vragen huurders daar nadrukkelijk om. “In Delftse Poort is een aantal grote internationale bedrijven gehuisvest. Zij eisen niet alleen optimale connectiviteit maar ook heldere garanties over de veiligheid van de beschikbare infrastructuur.”

Beperkte geldigheid
Het WiredScore-certificaat heeft een geldigheid van slechts twee jaar. Daarna moet opnieuw een beoordeling worden uitgevoerd. Er wordt continue verbetering verwacht, stilstaan is geen optie.  Waldram: “Die beperkte geldigheid is niet zonder betekenis. In die tijd hebben wellicht verbouwingen plaats gevonden of zijn er nieuwe gebruikers gearriveerd. Vernieuwing van het certificaat maakt helder dat de connectiviteit onverminderd op orde is. Of in het geval van Delftse Poort nog verder is verbeterd.”

Gebouweigenaren krijgen steeds meer belangstelling voor de kwaliteit van de connectiviteit, merkt Waelen. “Die belangstelling is marktgedreven. Vastgoedadviseurs en potentiële gebruikers stellen steeds vaker vragen over de kwaliteit van de digitale infrastructuur. We sturen kandidaten het certificaat ook toe; puur als bevestiging van de kwaliteit van ons gebouw.”

Onbetwist koploper
Delftse Poort is een multi-tenant kantoorgebouw in het CBRE Dutch Office Fund, een fonds dat wordt gemanaged door CBRE Investment Management. Dit gebouw is de onbetwiste koploper, maar Waldram ziet de markt wel veranderen. “De markt is aan het kantelen. Enkele jaren geleden werden we nog de deur gewezen; gebouweigenaren zagen niks in onze full-service aanpak. Vandaag begrijpen steeds meer gebouweigenaren dat de kwaliteit van de connectiviteit niet kan worden genegeerd. Anders sta je als verhuurder buiten spel bij toekomstige huurders en neemt het risico op ontevreden bestaande huurders toe. Iedereen vindt een goede infrastructuur inmiddels een vanzelfsprekendheid. Internationale bedrijven die elders in de wereld over gecertificeerde gebouwen beschikken, willen die duidelijkheid ook hier hebben.”

Waelen: “Het is nu nog te vroeg om te kwantificeren of connectiviteitskwaliteiten zich vertalen in hogere vastgoedwaarden. Maar dat het waarde heeft is evident; er wordt door huurders en potentiële huurders concreet naar gevraagd. En het kan voor kantoorgebruikers wel hét onderscheidende en doorslaggevende element zijn.”

 



Reacties


Laatste nieuws