Waar moet je op letten bij het afsluiten van een woonverzekering?

Als je een woning hebt wil je natuurlijk de woning zelf en de spullen daarin verzekeren. Het is dan verstandig om te kiezen voor een woonverzekering. Maar wat is een woonverzekering precies? En wat valt er allemaal onder een woonverzekering?

Een woonverzekering bestaat uit verschillende verzekeringen die bij elkaar de gehele woning en alle spullen verzekeren. Deze verzekeringen dekken bijvoorbeeld veel voorkomende schade aan de woning, de spullen die in de woning staan tijdens diefstal en mogelijke schade die je bijvoorbeeld aan de spullen van anderen veroorzaakt. 

De verzekeringen in een woonverzekering
Er zijn dus verschillende verzekeringen die onder een woonverzekering vallen. We beginnen bij de opstalverzekering waarmee je de gehele woning en alles wat er aan de woning vastzit verzekerd, waaronder ook de dakpannen en de leidingen. Met een opstalverzekering ben je bijvoorbeeld verzekerd tegen schade die ontstaat tijdens een inbraak of brand. Heb jij een schuur of garage? Dan worden deze ook meeverzekerd. Wil jij het glas van jouw woning verzekeren? Dan kun je ook kiezen voor een glasverzekering. Naast de opstalverzekering en glasverzekering kun je ook gebruikmaken van een inboedelverzekering. Hiermee verzeker je al jouw losse spullen die in de woning staan, zoals meubels en elektronische apparaten. Ook sieraden en kunst vallen onder deze verzekering. Je kunt ook nog voor een aansprakelijkheidsverzekering kiezen. Hiermee verzeker jij jezelf tegen schade die je mogelijk aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders veroorzaakt. 

Wat dekt een woonverzekering?
Een woonverzekering dekt bijvoorbeeld schade door storm, zoals een boom die op jouw woning is gevallen tijdens windkracht 7. Je bent daarnaast ook beschermd tegen blikseminslag, ontploffing, brand, diefstal of een poging daartoe, waterschade, vandalisme, schade door een aanrijding, aanvaring of door luchtverkeer en schroei-, smelt- en zengschade. Kortom, je bent beschermd tegen veel verschillende soorten schade. Toch zal niet iedere vorm van schade verzekerd zijn, denk aan een ongelukje van jezelf of van je gezinsleden. Dan moet je kiezen voor een all risk woonverzekering.

Een gecombineerde woonverzekering
Het is aan te raden om al jouw woonverzekeringen samen te bundelen en alles bij één verzekeringsmaatschappij te laten verzekeren. Door voor verschillende woonverzekeringen te kiezen verzeker jij zowel jouw woning als alle bezittingen die hierin staan, zodat jij je nooit druk hoeft te maken over welke schade er onder welke dekking zal vallen. Je hebt namelijk alle woonverzekeringen duidelijk op één plek, waardoor het overzicht een stuk duidelijker is. Daarnaast heb je door jouw woonverzekeringen op één plek te combineren ook geen last van dubbele dekkingen. Heb je een keer last van schade? Dan heb je een vast aanspreekpunt. 

Reacties