Plegt-Vos opent vierde regiovestiging in Rotterdam om verdere groei te faciliteren

Terwijl de Provada haar deuren heeft geopend onder het motto Act now for a better tomorrow, zijn ze bij Plegt-Vos in Almelo al druk bezig met die toekomst. Eerste stap werd begin deze maand gezet met de opening van de Slimme Huizenfabriek. Tweede belangrijke stap is de opening van een vierde regiovestiging in Rotterdam. Directeur-eigenaar Theo Opdam van Plegt-Vos, vertelt er graag meer over aan Vastgoedjournaal en gaat in op de achterliggende redenen. 

In deze tijd waarin duurzaamheid en hoge brandstofprijzen belangrijke onderwerpen zijn, is het meer dan ooit belangrijk om dichtbij je klanten en je bouwplaatsen te zitten, aldus Theo Opdam. “We hebben op dit moment drie vestigingen: in Hengelo, Assen en Utrecht. Vanuit die laatstgenoemde vestiging bedienden we sinds 2008 het midden en westen van Nederland, voor zowel de nieuwbouw van woningen als het verduurzamen ervan. Maar omdat er sprake is van een enorme groei in zuidwestelijk Nederland hebben we besloten om een vierde vestiging in Rotterdam te openen. Die wordt in het vierde kwartaal van dit jaar operationeel.”

Inspelen op verdere groei
Door de vestiging in Rotterdam is Plegt-Vos nog beter in staat om eigen projecten in de regio te initiëren en kunnen opdrachtgevers in de regio beter bediend worden. Op dit moment lopen er al diverse projecten in de regio, waaronder Zoeterwoude (400 appartementen), Dordrecht (200 woningen), Bergschenhoek (45 woningen) en Hazerswoude-Rijndijk (41 woningen). Verder verwacht Theo Opdam dat het aantal projecten, zowel in nieuwbouw als de (verduurzaming van) bestaande bouw verder toe zal nemen. Deze vierde vestiging vormt volgens hem dan ook een logisch antwoord op de enorme woningbouwopgave waar Nederland momenteel voor staat en de wijze waarop Plegt-Vos daaraan tegemoet komt. Eerder deze maand opende de Twentse onderneming al haar Slimme Huizenfabriek in Almelo. Een gerobotiseerde fabriek, waar op industriële wijze jaarlijks duizenden kant-en-klare woningen en woningcomponenten worden geproduceerd. Daarnaast is ze nu al bezig met de voorbereidingen van de bouw van de tweede hal. Daar worden de komende jaren nog drie hallen aan toegevoegd, waardoor de productiecapaciteit uiteindelijk op zo’n 8.000 woningen per jaar zal komen. Hier zal Plegt-Vos zich nog meer gaan richten op biobased en circulaire oplossingen, waardoor niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief flinke stappen worden gezet. 


Volop variatie
Die vergroting van de capaciteit is overigens hard nodig, want de vraag naar woningen blijft onverminderd hoog. Theo Opdam: “De komende jaren moeten er tienduizenden woningen gebouwd, gerenoveerd en verduurzaamd worden. Dat is op de traditionele manier niet te doen, zeker als je weet dat er een groot tekort aan vakmensen is. Onze fabrieksmatige aanpak drukt het vakmanschap niet weg, maar zorgt ervoor dat het vakmanschap dat er nog is ingezet kan worden op plekken waar het echt nodig is. Onze slimheid zit met name in het feit dat we met slimme integraliteit en standaardisatie onze klanten volop variëteit aan kunnen bieden. Wij produceren absoluut geen eenheidsworst. Wij hebben het hele proces zo ingericht dat elk element dat we maken er anders uit kan gaan zien en dat daarin enorm veel mogelijk is.”

Duurzamer, sneller, goedkoper
Niet alleen het resultaat is slim, ook de manier waarop het resultaat wordt bereikt is slim. En het mooie is, dat het hele proces bij Plegt-Vos zelf vandaan komt. Theo Opdam: “Het proces en de aansturing ervan en ook de aansturing van de machines hebben we helemaal zelf bedacht en ontwikkeld. Wij wisten precies hoe we het wilden hebben. Dat was in de markt echter niet voorhanden. Toen hebben we het zelf maar in eigen huis ontwikkeld. Het is dus geen kwestie van zomaar een paar robots kopen. Het gaat veel verder dan dat. Onze aanpak, waarbij de hele bouwketen radicaal anders is ingericht, is ook duurzamer, sneller, goedkoper en minder verspillend dan de traditionele aanpak. Bovendien zijn er veel minder transportbewegingen nodig. De traditionele bouwplaats waar af en aan wordt gereden met materiaal en mensen verdwijnt en wordt een assemblagelocatie waar binnen enkele dagen complete woningen in elkaar worden gezet. Je veroorzaakt zo niet alleen minder overlast, maar kunt de componenten ook onder perfecte omstandigheden produceren. Onze aanpak biedt dus eigenlijk alleen maar voordelen.”      

Minder transportbewegingen
Tot nu toe bediende Plegt-Vos het zuidwesten van Nederland vanuit de vestiging Utrecht. Dat betekende veel transportbewegingen over en weer. Zowel vanuit Utrecht richting Rotterdam, als van de medewerkers van Plegt-Vos die in de regio Rotterdam wonen en nu nog in Utrecht werken. Voor hen betekent de nieuwe vestiging een forse besparing in reistijd. De vestiging in Rotterdam biedt medewerkers de mogelijkheid om dichter bij huis te kunnen werken. Ook de naamgeving verandert door de komst van deze vierde vestiging: de naam van de vestiging in Utrecht verandert van Plegt-Vos West naar Plegt-Vos Midden. De vestiging in Rotterdam gaat Plegt-Vos Zuidwest heten.

Reacties