Dataquote komt met landelijke database van bouw- en sloopvergunningen

Het Haagse Informatie- en adviesbureau Dataquote heeft vandaag een bijzondere database gelanceerd met daarin alle bouw- en sloop- en omgevingsvergunningen van Nederland. De Dataquote Bouwdatabase wordt wekelijks bijgewerkt. Met deze landelijke dataverzameling wil Dataquote onder meer de uniformiteit rondom de verstrekking van vergunningen verbeteren en de transparantie in de bouwbranche vergroten.

Met de nieuwe database voor bouw- en sloop- en omgevingsvergunningen verwacht oprichter en CEO Luke Liplijn veel organisaties een groot plezier te doen. “Er worden tal van vergunningen uitgegeven, maar gemeentes publiceren deze informatie alleen op hun eigen sites en in lokale bladen. Er bestaat nauwelijks een goed landelijk beeld. Het is bovendien heel lastig om het vergunningenbeleid van verschillende gemeentes te vergelijken. Wij brengen daar verandering in. Met de Dataquote Bouwdatabase zorgen we voor transparantie en stimuleren we uniformiteit.”

Compleet overzicht
De Dataquote Bouwdatabase bevat bouw- en sloopvergunningen die verstrekt zijn aan bedrijven en particulieren. Daarnaast verzamelt het bedrijf ook alle gegevens rondom bestemmingsplanwijzigingen  en omgevingsvergunningen. De omgevingsvergunning is één geïntegreerde vergunning voor de deelaspecten bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. Deze vergunning kan nodig zijn als een burger of een bedrijf op een bepaalde plek iets wil gaan slopen, (ver)bouwen, oprichten of gaan gebruiken. De verzameling van Dataquote is om meerdere redenen uniek. Liplijn: “Onze database is het enige informatiepunt met alle landelijke bouw- sloop en omgevingsvergunningen van Nederland. Onze informatie is beschikbaar op adresniveau en is bovendien altijd actueel.”

Handmatige verwerking
De gegevens worden op dit moment nog handmatig ingevoerd. “Iedere week ontvangen we een grote pallet met lokale dagbladen uit heel Nederland”, vertelt Liplijn. “Deze kranten worden handmatig doorgenomen. Alle informatie over vergunningen wordt ingescand en met behulp van krachtige OCR-software verwerkt tot een uniform databestand.” Voor de uitvoering van deze megaklus werkt Dataquote nauw samen met een sociale werkplaats in Groningen. Liplijn: “Zonder het werk van deze mensen zou het onmogelijk zijn om een dergelijke omvangrijke vorm van hoogwaardige informatievoorziening van de grond te krijgen.”

Het verwerkingsproces zou een stuk eenvoudiger kunnen als gemeenten de data digitaal aan zouden leveren. “We stuiten echter op weerstand”, vertelt Liplijn. “Hoewel het om openbare informatie gaat, zijn gemeenten niet happig om deze gegevens te delen. Men vindt het te veel gedoe en het past veelal niet in het standaard proces. Wij laten ons daardoor echter niet uit het veld slaan.”

Informatie- en adviesbureau DataQuote identificeert kansen en risico’s voor het bedrijfsleven en de overheid. Hiervoor maken zij gebruik van intelligente technologie en data over vastgoed, financiën en markten. Dataquote heeft zich ontwikkeld tot een full service informatie- en adviesbureau dat beschikt over nationale en internationale object- en marktgegevens. Zo beschikt het over informatie van 7,5 miljoen gebouwde objecten op adresniveau in Nederland.

 

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022