Blauwhoed en Gemeente Leidschendam-Voorburg beklinken samenwerking project EVE

Een mijlpaal voor Blauwhoed en de Gemeente Leidschendam-Voorburg met de ondertekening van het project EVE. EVE is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling de Duivenvoordecorridor, het landelijk gebied tussen Leidschendam-Voorburg en Voorschoten. Een nieuw woongebied met circa 58 woningen waarbij de natuur wordt teruggebracht in de omgeving en het ontwerp bijdraagt aan het welzijn van de bewoners.

Het bosrijke woongebied, direct naast het Unesco werelderfgoed het Kanaal van Corbulo, is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling de Duivenvoordecorridor, de verbinding tussen het Groene Hart en het duinlandschap. Het ontwerp van de woningen in het landschap draagt bij aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden. Elke woning heeft zicht op groen of groen én water en heeft een natuurlijke erfafscheiding waardoor bewoners het landschap maximaal ervaren. Wethouder Astrid van Eekelen: “Ik ben blij met deze samenwerking voor EVE. We zijn in Leidschendam-Voorburg erg trots op ons groen. Dit plan past daar heel goed in.”

Gezond wonen
In EVE kunnen kinderen en volwassenen vrij spelen, bewegen en beleven. Er komen recreatieve wandelroutes in en rond het plan en plekken om elkaar te ontmoeten. Auto’s worden verstopt onder het landschap waardoor bewoners het ultieme ‘vakantiegevoel’ ervaren. Een gezonde leefstijl wordt bevorderd door de bosrijke omgeving, de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en samen voorzieningen te delen. Maar ook de woningen dragen bij aan de gezondheid. Bij de bouw wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hout en biobased materialen. 

Co-creatie en eigenaarschap
Het gebied rondom de woningen wordt een mandelig gebied waar bewoners samen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. De privé buitenruimte, met voldoende privacy, loopt over in het gezamenlijke gebied. Samen verantwoordelijk zijn voor de openbare ruimte begint al vroeg; de inrichting van het gebied wordt namelijk in co-creatie met toekomstige bewoners verder vormgegeven. “Bewoners krijgen via co-creatie al in een vroeg stadium zeggenschap over hun eigen buurt. Dit geeft een groot gevoel van eigenaarschap en zal de saamhorigheid in een wijk versterken,” aldus Eltjo Bouwman, directeur wonen Blauwhoed.  

Reacties