Van monumentaal kantoor naar wonen in een prachtige omgeving

We staan voor grote uitdagingen in Nederland. Een tekort aan geschikte woningen, de stikstofcrisis en een enorme verduurzamingsopgave zorgen ervoor dat Nederland de komende jaren stevig verbouwd moet worden. Vaak gaat het om verduurzamen van een kantoor of woningen, de transformatie van een winkel of van zorgvastgoed of het revitaliseren van hele gebieden. Dit zijn complexe projecten en (her)ontwikkelingen waarbij rekening gehouden moet worden met veel partijen. In deze serie gaat NIBC in gesprek met een aantal visionaire vastgoedondernemers over hoe zij een duurzame toekomst waarmaken in spraakmakende projecten.

'Om de hoek' van NIBC staat een imposant pand, een Rijksmonument en het voormalige KLM-gebouw aan de Plesmanweg in Den Haag. Het oudste gedeelte van dit pand stamt nu nog uit 1939.

In gesprek met Bart Dura van Impact Vastgoed
Inmiddels is het aangekocht door Impact Vastgoed die het 40.000 m2 grote kantoorgebouw met een herontwikkeling nieuw leven inblaast door er o.a. appartementen, horeca en hotelkamers in te realiseren. "Een uitdagend project" vertelt Bart Dura. "Deze herontwikkeling van een kantoorgebouw naar een nieuwe woon- en werkomgeving is een transformatie van een rijksmonument en tegelijkertijd een sloop en nieuwbouw van 160 koopappartementen. Het is een uitdagend project omdat je te maken hebt met verduurzaming van een oud kantoorgebouw dat weer hergebruikt gaat worden als woningen. Er komen appartementen aan de kant van het oude gedeelte waar KLM vroeger het hoofdkantoor is begonnen. Ook komt er een hotel met short-stay appartementen en horeca waardoor we straks een nieuwe stad binnen deze enclave tussen Westbroekpark, Scheveningse bosjes, Scheveningen en de stad kunnen maken waar mensen jong en oud kunnen leven, recreëren, wonen en werken om zo mogelijk hier te kunnen genieten van een mooi stukje Den Haag."

Grote stappen naar een duurzaam pand
"Vandaag de dag is het natuurlijk niet mogelijk om een herontwikkeling te doen zonder na te denken over duurzaamheid. Duurzaamheid is natuurlijk een van de voorwaarden en criteria die wij bij de herontwikkeling toepassen. Het hergebruik van een oud gebouw met een nieuwe functie is per definitie duurzamer dan andere alternatieven. Tegelijkertijd gaan we het gebouw volledig isoleren en van nieuw glas voorzien. Het mooie is dat wij met een WKO-installatie in combinatie met een aantal warmtepompen en zonnepanelen een hele duurzame ontwikkeling kunnen realiseren."

Korte lijnen en een ondernemende bank
"Het project Plesmanduin is natuurlijk niet mogelijk zonder goede partners. Dit soort complexe projecten zijn bijna niet te doen met volledig eigen vermogen en daarom hebben we NIBC benaderd. Juist NIBC omdat ontwikkelfinanciering moeilijk te verkrijgen was toen we drie jaar geleden begonnen. Daarvoor heb je een ruimdenkende, ondernemende partner nodig en dat hebben wij gevonden in NIBC. We kregen hulp bij het ontwikkelmodel en er werd meegedacht vanuit ervaring met andere projecten. Niet alleen hebben we een prettige samenwerking met de accountmanagers, maar ook goed overleg met de directie en zijn de korte lijnen echt kort. Zo beginnen we binnenkort ook met een ander project waarvoor we makkelijk met elkaar kunnen praten om te zien waar de verschillende kaders liggen, wat belangrijk is voor beide partijen zodat we gezamenlijk een goede financieringsstructuur kunnen opbouwen.

Al en al zijn wij heel erg blij met onze accountmanager die daadwerkelijk het verschil wil maken om een goede oplossing voor beide partijen te creëren." Van vervuilde locatie naar duurzaam logistiek centrum

Ben je benieuwd naar meer vernieuwende vastgoedprojecten? Kijk dan op vooruitinvastgoed.nl.

Reacties