Welke soort PVC vloer moet ik kiezen?

Ben je van plan om een PVC vloer aan te schaffen? Een goede keuze, want PVC vloeren zijn kwalitatief uitstekende vloeren die een goede prijs/kwaliteitsverhouding bieden. Maar welke PVC vloer moet je dan precies hebben? Er zijn nogal wat mogelijkheden, bijvoorbeeld qua look, structuur, afmetingen, legwijze en kwaliteitsklasse. In dit artikel helpen we je een eindje op weg met je keuze.

Klik of plak PVC?
Misschien wel de belangrijkste keuze die je moet maken is of je gaat voor klik PVC of plak PVC. Het belangrijkste verschil tussen deze twee vloertypen is uiteraard de manier van leggen. Een klikvloer leg je op dezelfde manier als het meeste laminaat. Hij is uitgerust met een klikverbinding, waardoor je de planken eenvoudig in elkaar kunt klikken. Ook als je niet zo handig bent kun je deze vloer relatief eenvoudig zelf leggen.

Voor plak PVC geldt dit niet. Deze verlijm je direct op de ondergrond, wat een iets lastigere klus oplevert. De ondergrond moet hiervoor volledig egaal zijn om oneffenheden te voorkomen. Het voordeel van plak PVC is dat de PVC stroken enorm strak gelegd kunnen worden, waardoor dit type vloer er vaak mooier uitziet dan een klikvloer. Maar als je een PVC vloer zoekt die gemakkelijk te leggen is, dan is click PVC een betere keuze.

Kies een dessin dat bij je woning past
Qua uitstraling is er met PVC veel mogelijk. Er zijn ontzettend veel verschillende dessins om uit te kiezen. Wil je graag een vloer die de natuurlijke look van hout zo veel mogelijk benadert? Of past PVC met een betonlook beter bij je interieur? PVC vloeren zijn tegenwoordig zo natuurgetrouw dat ze nauwelijks meer van echt hout of beton te onderscheiden zijn.

Je kunt ook kiezen voor een bijzondere structuur om je vloer nog wat unieker te maken. Populair is bijvoorbeeld de visgraat PVC vloer. Het karakteristieke visgraatpatroon is perfect als je je vloer een exclusieve look wilt geven. Hetzelfde geldt voor een Hongaarse punt PVC vloer. Deze lijkt op een visgraat vloer, maar dankzij de karakteristieke sergeantstreep heeft de vloer een wat strakkere uitstraling.

Tot slot zijn er natuurlijk veel verschillende kleuren om uit te kiezen, van bruin tot grijs en van wit tot zwart. Voor kleine ruimtes zijn lichte kleuren ideaal, omdat die de ruimte groter doen lijken. Voor donkere kleuren geldt juist het tegenovergestelde.

Let op de gebruiksklasse
Niet iedere PVC vloer heeft dezelfde kwaliteit. Dat is ook niet nodig, want een vloer voor in de slaapkamer hoeft niet zo sterk te zijn als eentje voor in een bedrijfspand. De kwaliteit kun je aflezen aan de gebruiksklasse. Hoe hoger deze is, hoe intensiever je de PVC vloer kunt gebruiken. Bedenk dus per woonruimte goed hoe intensief je de vloer gaat gebruiken. Lopen er de hele dag mensen over de vloer, zoals in de woonkamer, of valt dat wel mee, zoals in de slaapkamer? Op basis hiervan kun je je keuze maken voor een PVC vloer.

Reacties